Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Borba za patente između Applea i Samsunga stigla i do Vrhovnog američkog suda

Borba za patente između Applea i Samsunga stigla i do Vrhovnog američkog suda

Borba za patente između dva elektronička giganta koji su nedavno predstavili svoje najnvovije mobitele došla je i do najviše instance, američkog Vrhovnog suda. Vrhovni sud složio se čuti Samsungovu žalbu o velikim penalima za kopiranje patentiranog dizajna iPhonea.

Samsung je platio više od 548 milijun dolara Appleu u prosincu prošle godine. Sada traže povrat iznosa od 399 milijuna dolara za ukradeni dizajn, tvrdeći kako su navedene stavke (okvir, obojana mreža ikona i kutevi na prednjoj strani) marginalno pridonijele kompleksnom uređaju.

Zanimljiva činjenica je i da Vrhovni sud nije ocijenjivao slučaj dizajna patenta u više od 120 godina.

Ovaj slučaj počeo je još 2011., kad je američka kompanija tužila Samsung za krađu tehnologije i izgleda njihovog iPhonea. Završila je gubitkom Samsunga i plaćanjem odštete od 548 milijun dolara. U Samsungovu obranu stale su i velike američke kompanije Google i Facebook. U slučaju da Samsung pobijedi u ovom slučaju, očekuje da mu se vrati uplaćeni novac.

U zadnjim godinama vidimo sve više tužbi za patente, za svakojake opcije od strane raznoraznih kompanija. Tako je Ericsson naplatio Appleu korištenje patenta krajem prošle godine, a u listopadu je Apple proglašen krivim za krađu patenata koju je podignulo sveučilište u Winsconsinu

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next