Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nokiji pale dionice unatoč riješenom sporu oko patenata

Nokiji pale dionice unatoč riješenom sporu oko patenata

Finska kompanija Nokia izjavila je kako je riješila problem oko patenta sa južnokorejskim Samsungom koji je počeo 2013. Krenuli su u arbitražu kako bi riješili dodatne kompenzacije za Nokijine patente za telefone za petogodišnje razdoblje, koje je počelo početkom 2014.

No, zbog investitora koji su bili razočarani financijskim obvezama dogovora, dionice su pale više od deset posto. Internacionalni sud za poslovanje postavio je količinu dodatne kompenzacije Nokiji za period od pet godina, za licencirani savez između kompanija.

Iako nema financijskih detalja, rečeno je kako biznis licenciranja patenta sada ima godišnji prihod oko 800 milijuna eura. Nokijina tehnološka divizija, koja licencira svoje patente, imala je prodaju od oko 400 milijuna eura za četvrti kvartal, dok za cijelu 2015. godinu to je iznosilo u vrijednosti od oko 1,02 milijarde eura.

Nokijine dionice padaju još od objave Alcatel-Lucent dogovora dogovora, većinom zbog integracije kompanija i slabljenje poslovanja patentima, navodi Reuters

No, tu nije kraj. Sličnu rasprava Nokia ima i s LG Electronicsom, a očekuju se i razgovori za novi ugovor s Appleom.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next