Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google plaća 130 milijuna funti zaostalog poreza Ujedinjenom Kraljevstvu

Google plaća 130 milijuna funti zaostalog poreza Ujedinjenom Kraljevstvu

Google se složio s procijenom poreznih vlasti Ujedinjenog Kraljevstva kojom će morati platiti 130 milijuna funti zaostalog poreza. Ovaj iznos procjenjen je nakon analize koja je trajala šest godina, čime će plaćati zaostatke koji datiraju još od 2005. godine.

Google nije jedini koji je optužen za izbjegavanje poreza u Velikoj Britaniji, no izrazio je spremnost da plati bez ikakakvih odugovlačenja. Osim plaćanja poreza, uvedena je i promjena kojom će kompanija plaćati porez temeljen na prodaji, a ne na profitu, kao što je to bilo do sad. Iako je Velika Britanija zapravo jedna od najvećih Googleovih tržišta, kompanija je platila 20,4 milijuna funti poreza u 2013., dok je vrijednost prodaje u Britaniji iznosila 3,8 milijardi funti.

Sama kompanija bila je pod velikim kritikama zbog svoje kompleksnosti oko svjetske strukture poreza, imajući niže korporacijske porezne stope u Irskoj (gdje im je Europsko sjedište), u odnosu na UK, navodi BBC. Kompanija se složila s promjenama, navodeći kako će aktivnost prodaje registrirati u Britaniji.

Osim Googlea, pod istragom je i Apple zbog pitanja poreza, praveći društvo kompanijama optuženim za izbjegavanje poreza, kao što su McDonalds, Amazon, Pepsi itd.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next