Logo
Ispiši ovu stranicu

EU optužila Qualcomm za kršenje antitrust zakona

EU optužila Qualcomm za kršenje antitrust zakona

Europska komisija optužila je Qualcomm za kršenje antitrust zakona u Europskoj Uniji. Komisija je izjavila kako je Qualcomm iskoristio svoju moć kako bi ometao konkurenciju, tako da su plaćali OEM klijentima da kupuju isključivo njihove čipove. No, ovo nije prva ovakva tužba.

Početkom ove godine, kompanija je optužena i proglašena krivom za kršenje anitrust zakona u Kini. Primoran je bio platiti rekordnu kaznu od jednu milijardu dolara. Optužen je za previsoke postotke od prodaje za 3G i 4G tehnologiju. Osim financijske kazne, kineska vlada tražila je i snižavanje cijena licenci za patente za trećinu.

Pod istragom je i u Japanu i Južnoj Koreji zbog svojih cijena licenciranja. EU je još u 2009. godini istraživao kompaniju radi tih razloga, no tada je završila istraga bez kazni. Ovaj put su optužbe puno ozbiljnije, navodeći kako je, osim ilegalnog plaćanja za ekskluzivnost, kompanija koristila tzv. strategiju "predatory pricing", gdje je kompanija prodavala čipsetove ispod cijene kako bi izbacila konkurenciju s tržišta, navodi službeno priopćenje.

Ukoliko se kompanija proglasi krivom, prijeti joj kazna od 2,7 milijardi dolara.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.