Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Krenula proizvodnja električnih automobila Porsche (VIDEO) Istaknuto

Krenula proizvodnja električnih automobila Porsche (VIDEO)

U razvoj proizvodnje Mission E automobila Porsche će uložiti milijardu eura, te zaposliti 1000 novih radnika. Na sajmu automobila Frankfurt International Motor Show (IAA) u rujnu ove godine Porsche je predstavio koncept svog električnog Mission E automobila.

Tvrtka je ovih dana izdala medijsko priopćenje u kojem navodi da je prvi 100-postotni električni Porshe "na putu". Projekt elektroničkog automobila dobio je zeleno svjetlo od upravnog odbora, te je iz faze koncepta krenuo u realizaciju. 

U svojem priopćenju Porsche navodi da će samo u njegovim pogonima u Stuttgart-Zuffenhausenu, proizvodnja električnog vozila stvoriti više od 1.000 novih radnih mjesta. Planira se tijekom nekoliko idućih godina izgraditi nova tvornica i lakirnica, dok će postojeća tvornica motora biti proširena produkcijskom linijom za električne motore. Tvrtka će na svojoj glavnoj lokaciji investirati oko 700 milijuna eura, dok bi se ukupna investicija mogla popesti na milijardu eura.

Nije poznato još uvijek hoće li Porsche u novi automobil uključiti ono što je rekao na frankfurtskom sajmu, kao što je motor snage od 400 konja (440 kW) ili da će biti u stanju ubrzati od 0 do stotke za manje od 3,5 s.

Porsche Mission E 2 VIDIClanakVelika

Koristiti će se dvije opcije za punjenje baterija, standardna utičnica, te indukcijsko bežično punjenje, gdje će se auto moći napuniti tako da se parkira iznad površine za punjenje u svojoj garaži, bez potrebe za bilo kakvim priključivanjem kabela. Porsche kaže da će Mission E koristiti punjač od 800 V, koji je dvostruko moćniji od današnjih brzih punjača, pa će indukcijskim punjenjem moći napuniti litij-ionski baterijski paket do 80 posto za samo 15 minuta.

Među drugim zanimljivim značajkama, Porsche je u Frankfurtu naveo sustav pametnog sučelja komandne ploče, koji prati oči vozača, gestualne kontrole, te pametne aplikacije za navigaciju, dijagnostiku, komunikaciju i druge stvari. Tijelo vozila će biti izrađeno u kombinaciji aluminija, čelika, te polimera s ugljičnim vlaknima, a prednji kotači od 21,5 i stražnji od 22 inča, čitavi će biti izrađeni od ugljičnih vlakana.

Predsjednik izvršnog odbora dr. Oliver Blume kaže da "Porsche otvara novo poglavlje u povijesti sportskih automobila", te dodaje kako bi se na cestama trebao pojaviti prije isteka ovog desetljeća.

Video sadržaj

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next