Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Samsung najavio plaćanje štete Appleu od 548 milijuna dolara

Samsung najavio plaćanje štete Appleu od 548 milijuna dolara

Tužba ova dva elektronička giganta s drugih kontinenata traje već godinama, a nedavno je završen presudom u Appleovu korist. Spor oko kršenja prava Appleovih patenta od strane Samsunga završio je porazom Samsunga, kojemu je sud naložio plaćanje odštete od gotovo bilijun dolara. Kasnije je taj iznos smanjen na 548 milijuna dolara.

Prošli mjesec Samsung je podnio molbu američkom sudu za tužbe kako bi se utvrdilo da li ih Apple može prisiliti na plaćanje odštete, ali taj zahtjev je odbijen.

Tako su sada u zajedničkom priopćenju oba dvije kompanije američkom okružnom sudu za sjeverni okrug Kalifornije najavili da je Samsung napravio dogovor za plaćenje 548 milijuna odštete Appleu. Kompanija sada čeka orginalnu fakturu Applea i, u slučaju da su stigli do kraja prošlog vikenda, Samsung će isplatiti odštetu do 14.prosinca.

No, ono što je zanimljivo je i da Apple možda neće držati samo taj iznos, da ne planira odustati i da će tražiti povrat u slučaju da se situacija promijeni, navodi Sammobile.

Apple i dalje osporava Samsungova "konstatirana prava" na naknadu, te nakon pet godina povlačenja po sudu, ovo i dalje ne mora značiti kraj.

Iako "jabuka" i dalje bilježi snažnu pozitivnu bilnacu u četvrtom kvartalu, i oni su isto pod tužbama za krađu patenata.

Tako je američki sud u državi Wisconsin proglasio Applea krivim za pitanje krađe patenta. Apple je za svoje mobitele koristio tehnologiju koja pripada sveučilištu u Winsconsinu, i to bez njihovog dopuštenja. Procjenjuje se da bi odšteta mogla biti i do 862 milijuna dolara.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next