Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zviždač Snowden predstavio svoj najbolji izbor alata za zaštitu i sigurnost

Zviždač Snowden predstavio svoj najbolji izbor alata za zaštitu i sigurnost

Najpoznati zviždač, koji je radio u CIA-i do lipnja 2013. kao analitičar, razotkrio je mnoge povjerljive dokumente o masovnom nadzoru stanovnika u Americi, ubrzo postajući i simbol o slobodi govora. U nedavnom intervjuu za švedske novine Dagens Nyheter, Edward Snowden je otkrio svojih top pet sigurnosnih alata za zaštitu.

Sigurnosne alate koje je naveo da koristi cijelo vrijeme kako bi zaštitio svoju komunikaciju i uređaje protiv nadzora i hakiranja su Tor anonymizing mreža, Signal privatni messenger, Off-The-Record (OTR) enkripcijski protokol, TAILS, prijenosni operativni sustav fokusiran na anonimnost i Qubes OS, operativni sustav koji pruža zaštitu kroz sektorizaciju.

Tor je anonimna mreža koja pruža drukčije IP adrese od cijelog svijeta, bilo kome tko želi sakriti svoju lokaciju. Razlika između njega i VPN-a je u tome što je Tor više kao "lančani VPN" (chain VPN), zato što podaci putuju enkriptirano kroz višestuke čvorove na drugim lokacijama u svijetu.

2000px Tor logo 2011 flat.svg

Osim njega, ovakve opcije pružaju i Firefox ESR s nekim pluginovima (NoScript i HTTPS Everywhere), SecureDrop, koji je Tor-based alat pod imenom DeadDrop, namijenjen zviždačima i novinarima. Njega koriste neke organizacije kao što su
New Yorker, ProPublica, The Intercept, The Guardian i Washington Post.

Signal je open source messenger koji je popularan zahvaljujući svojoj end-to-end enkripciji i drugim opcijama. No, i sam Tor je najavio svoj messenger s istom tehnikom enkripcije.

OTR je popularan enkripcijski protokol koji stvara probleme NSA i sigurnosnim službama. Dizajniran je da bude više modularan protokol koji se može integririrati kao plugin u drukčije instant messengere, za mobilnu i desktop verziju, navodi TomsHardware.

TAILS je OS izgrađen na ideji slanja i dobivanja svog internet prometa kroz Tor mrežu, te je portabilan.

Qubes je OS koji može kreirati zaštićene virtualne strojeve za posao, osobne aktivnosti, slobodne virtualne mreže koji se koristi samo jedanput kako bi se otvorila riskantna datoteka, koja se potom potpuno izbriše sa sustava.

Ovo su predstavljeni alati koje može svatko koristiti, kako bi zaštitio svoju privatnost i zaštitu protiv raznih opasnosti.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next