Logo
Ispiši ovu stranicu

Hrvatski projekt dobio 179,5 mil. € bespovratnih europskih sredstava Istaknuto

Marko Pejković Marko Pejković

Glavna uprava za tržišno natjecanje Europske komisije odobrila je tvrci Project 3 Mobility dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 179,5 milijuna eura.

Hrvatskoj kompaniji sredstva su dodijeljena za projekt "Istraživanje, razvoj i proizvodnja vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture". Projekt je prijavljen u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Proces odobravanja projekta na svim razinama trajao je gotovo godinu i pol dana.

Ukupno investicija od pola milijarde eura

"Proces odobravanja projekta u tijelima Europske unije bio je iznimno dug i zahtjevan. Prošlo je više od dvije godine od kada smo počeli razgovarati o projektu.

Bilo je potrebno detaljno opravdati usklađenost našeg projekta s ciljevima europske zelene tranzicije, ali i pokazati dodanu vrijednost u čitavom nizu društvenih aspekata, sve kako bi opravdali financijsku potporu Unije za njegov razvoj.

Ova potpora samo je dio sredstava potrebnih za razvoj. U Project 3 Mobility ćemo prije izlaska na tržište investirati još minimalno 350 milijuna eura vlastitih sredstava.

Dio tih sredstava već je primljen od privatnih investitora, a dio će biti prikupljen u slijedeće dvije godine", istaknuo je Marko Pejković, glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

Project 3 Mobility razvija novi ekosustav urbane mobilnosti koji bi trebao značajno unaprijediti način korištenja prijevoza i funkcioniranje prometa u gradskim područjima. U sklopu projekta bit će razvijeno autonomno električno vozilo, specijalizirana infrastruktura i platforma za upravljanje kompletnom uslugom.

Uz to, u Hrvatskoj će biti izgrađena i tvornica za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila.

Ukupno bi do kraja godine taj projekt trebao otvoriti još 130 radnih mjesta, da bi za dvije godine trebao zapošljavati ukupno blizu tisuću djelatnica i djelatnika.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.