Logo
Ispiši ovu stranicu

Apple potpisao više milijardi $ vrijedan ugovor s Broadcomom Istaknuto

Apple potpisao više milijardi $ vrijedan ugovor s Broadcomom

Apple je sklopio ugovor vrijedan više milijardi američkih dolara s proizvođačem čipova Broadcom, od koga će nabavljati procesore proizvedene u Sjedinjenim Državama.

Prema odredbama višegodišnjeg ugovora, Broadcom će s Appleom razviti 5G radiofrekvencijske komponente koje će biti dizajnirane i izrađivane u nekoliko američkih pogona, uključujući Fort Collins u američkoj saveznoj državi Colorado, gdje Broadcom ima veliku tvornicu.

Taj je proizvođač čipova već sad glavni dobavljač bežičnih komponenti za Apple.

Dio većeg ulaganja u američko gospodarstvo

Jabučarima će isporučivati film bulk acoustic resonator (FBAR) čipove, dio radiofrekvencijskog sustava koji pomaže pametnim telefonima iPhone i drugim Appleovim uređajima u povezivanju s mobilnim podatkovnim mrežama. Te su komponente drukčije od modema temeljenih na tehnologiji 5G koje proizvodi Qualcomm.

"Svi Appleovi proizvodi ovise o tehnologiji osmišljenoj i izrađenoj u Sjedinjenim Državama, a mi ćemo nastaviti produbljivati ​​naša ulaganja u američko gospodarstvo jer imamo nepokolebljivo uvjerenje u budućnost Amerike", rekao je glavni izvršni direktor Applea Tim Cook.

Uz poslovanje s Appleom trenutno je povezano više od 1.100 radnih mjesta u Broadcomovom pogonu za proizvodnju FBAR filtara Fort Collins, piše Reuters.

Sporazum s Broadcomom dio je ispunjavanja obveze o ulaganju 430 mlrd. USD u američko gospodarstvo iz 2021. godine, piše CNBC.

Većina pogona koji proizvode za Apple su u Aziji. Osim već spomenutog Broadcomovog, u SAD-u ih imaju još 31.

Foxconn, drugi veliki Appleov dobavljač, nedavno je najavio preseljenje proizvodnje u Indiju i ulaganje 500 milijuna USD u postavljanje proizvodnih pogona u južnoj indijskoj državi Telangana. Tamo bi trebali otvoriti 25 tisuća radnih mjesta u prvoj fazi preseljenja.

Broadcom je trenutno u postupku ishođenja dozvole Europske unije za preuzimanje tvrtke VMware, vrijedno 61 mlrd. USD.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.