Logo
Ispiši ovu stranicu

Linkedin sprema 700 otkaza, nestalo blizu 300 tisuća tehno poslova Istaknuto

Linkedin sprema 700 otkaza, nestalo blizu 300 tisuća tehno poslova

Linkedin, poslovna društvena mreža u vlasništvu Microsofta, ukinut će 716 radnih mjesta zbog slabljenja potražnje. Također će zatvoriti svoju poslovnu aplikaciju fokusiranu na Kinu.

Linkedin, koji ima 20 tisuća zaposlenih, bilježio je rast prihoda u svakom tromjesečju tijekom prošle godine. Ipak, pridružio se drugim velikim tehnološkim tvrtkama, uključujući svoju matičnu kompaniju, u otpuštanju radnika usred nepovoljne makroekonomske situacije na globalnoj razini.

Prema podacima koje iznosi Layoffs.fyi, u proteklih šest mjeseci više od 270 tisuća tehnoloških radnih mjesta ukinuto je diljem svijeta.

Amazon je dosad otpustio ili najavio otpuštanje 27 tisuća radnika, Meta Platforms 21 tisuću, Alphabet 12 tisuća... Samo je dosad tijekom svibnja ukinuto pet tisuća tehnoloških radnih mjesta, ne računajući Linkedin.

Rezovi za brže donošenje odluka

Microsoft, koji je 2016. kupio Linkedin za oko 26 milijardi američkih dolara, najavio je otpuštanje oko 10 tisuća radnih mjesta u proteklim mjesecima i 1,2 mlrd. USD troškova povezanih s otkazima.

LinkedIn prihode ostvaruje prodajom oglasa i naplaćivanjem pretplata stručnjacima za zapošljavanje i prodaju, koji koriste mrežu za pronalaženje potencijalnih klijenata.

U pismu zaposlenicima, glavni izvršni direktor LinkedIna Ryan Roslansky rekao je kako je smanjenje broja zaposlenih u prodajnim, operativnim i timovima za podršku usmjereno na racionalizaciju poslovanja tvrtke.

Također je naveo kako će time biti uklonjeni pojedini organizacijski slojevi, kako bi bilo ubrzano donošenje odluka. Slično je opravdanje ponudio svojedobno i Mark Zuckerberg za velike rezove u Meta Platforms.

"Budući da tržište i potražnja kupaca sve više fluktuiraju, proširujemo korištenje dobavljača kako bismo učinkovitije služili tržištima u razvoju i rastućim tržištima", istaknuo je Roslansky.

Dobavljači će, u ovom slučaju, biti vanjski partneri koji će preuzeti nove i postojeće poslove. Te bi promjene, očekuje Roslansky, trebale rezultirati otvaranjem 250 novih radnih mjesta, za koja se mogu prijaviti i radnici koji će u ovoj rundi dobiti otkaz.

LinkedIn će također ugasiti već ranije smanjenu aplikaciju za zapošljavanje koju nudi u Kini, nakon što se 2021. godine odlučio većinom povući iz zemlje. Preostala aplikacija InCareers bit će ukinuta do 9. kolovoza. Ta se aplikacija suočila sa žestokom konkurencijom i izazovnom makroekonomskom klimom, pa su ju odlučili ukinuti.

Ipak, LinkedIn će zadržati prisutnost u Kini kako bi pomogao tvrtkama koje tamo rade da zaposle i obuče zaposlenike izvan zemlje, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.