Logo
Ispiši ovu stranicu

SAP i Siemens protiv novog EU Zakona o podacima Istaknuto

SAP i Siemens protiv novog EU Zakona o podacima

SAP i Siemens pridružili su se američkim tehnološkim divovima u kritiziranju nacrta zakona Europske unije korištenju podataka koje generiraju pametni uređaji i druga roba široke potrošnje.

Države članice Unije i njeni zakonodavci rade na izradi Zakona o podacima, prema prošlogodišnjem prijedlogu Europske komisije.

Nacrt zakona, koji pokriva podatke potrošača i tvrtki u Europskoj uniji, dio je niza zakona čiji je cilj obuzdati moć američkih tehnoloških divova i pomoći Uniji u postizanju svojih digitalnih i zelenih ciljeva.

Kritičari u Sjedinjenim Državama smatraju kako je predloženi zakon previše restriktivan, dok njemačke tvrtke kažu da bi odredba koja prisiljava tvrtke na dijeljenje podataka s trećim stranama za pružanje naknadnih ili drugih usluga temeljenih na podacima mogla ugroziti poslovne tajne.

Traže se zaštitne mjere

"Prijedlog riskira potkopavanje europske konkurentnosti propisivanjem razmjene podataka - uključujući ključno znanje, iskustvo i podatke o dizajnu - ne samo s korisnikom, već i s trećim stranama", navele su tvrtke u zajedničkom pismu predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen, povjerenici za borbu protiv monopola Margrethe Vestager i povjereniku za unutarnje tržište Thierryju Bretonu.

"To bi moglo značiti da će tvrtke iz Unije morati otkriti podatke konkurentima iz trećih država, posebno onima koji ne posluju u Europi i protiv kojih bi zaštitne mjere Zakona o podacima bile neučinkovite", dodale su.

Među potpisnicima pisma poslanog 4. svibnja su također i izvršni direktori tvrtke Siemens Healthineers, njemačke medicinske tehnološke tvrtke Brainlab, njemačke softverske tvrtke DATEV i lobističke skupine DIGITALEUROPE.

U pismu se poziva na zaštitne mjere kako bi se tvrtkama omogućilo odbijanje zahtjeva za dijeljenjem podataka kada su poslovne tajne, kibernetička sigurnost, zdravlje i sigurnost ugroženi, a traži se da opseg uređaja obuhvaćenih zakonodavstvom ne bude prošen.

Komisija je potvrdila primitak pisma, rekavši da razumije važnost poslovnih tajni, ali da ih tvrtke ne bi trebale koristiti kao izgovor, piše Reuters.

"Zakon o podacima ne pokušava promijeniti europski ili nacionalni zakon o poslovnim tajnama. Međutim, važno je da se poslovne tajne ne koriste kao izgovor za nedijeljenje podataka", rekao je glasnogovornik Komisije Johannes Bahrke.

"Moramo naći ravnotežu. I upravo to pokušavamo učiniti s prijedlogom Zakona o podacima. Postoje zaštitni mehanizmi, dakle ugovorna i tehnička zaštita propisana Zakonom o podacima", dodao je.

Što se tiče odredbe koja korisnicima omogućuje prebacivanje između različitih pružatelja usluga u računanom oblaku, tvrtke su u pismu navele kako zakonodavstvo treba očuvati ugovornu slobodu, dopuštajući korisnicima i pružateljima dogovor o ugovorima koji najbolje funkcioniraju za svaki poslovni slučaj.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.