Logo
Ispiši ovu stranicu

Qualcomm preuzima izraelskog proizvođača čipova za automobile Istaknuto

Qualcomm preuzima izraelskog proizvođača čipova za automobile

Dizajner čipova Qualcomm namjerava kupiti izraelsku tvrtku Autotalks, koja proizvodi čipove korištene u tehnologijama sprječavanja sudara vozila.

S povećanjem električnih vozila i automatskih značajki u automobilima, broj čipova koje koriste proizvođači automobila raste, zbog čega automobilsko tržište postaje ključnim područjem rasta za proizvođače čipova.

Autotalks proizvodi namjenske čipove koji se koriste u komunikaciji vozila sa svime ostalim (vehicle-to-everything, V2X), za vozila s i bez vozača, kako bi se poboljšala sigurnost prometa.

Brzo rastuće tržište

"Ulažemo u istraživanje, razvoj i implementaciju V2X-a od 2017. godine. Vjerujemo kako će, kako automobilsko tržište sazrijeva, biti potrebna samostalna sigurnosna arhitektura V2X za povećanu sigurnost korisnika ceste, kao i pametne transportne sustave", rekao je Nakul Duggal, viši dopredsjednik odjela za automobilsku industriju u Qualcomm Technologies.

Qualcomm je 2022. godine objavio kako je njegovo poslovanje vezano uz automobilsku industriju poraslo na 30 milijardi američkih dolara, što je više od 10 mlrd. USD od objave krajem srpnja iste godine.

Tvrtka je skok prihoda pripisala proizvodu Snapdragon Digital Chassis, koji koriste proizvođači automobila i njihovi dobavljači. Taj proizvod omogućava korištenje tehnologije potpomognute i autonomne vožnje, kao i infotainment u automobilu i povezivost s računalnim oblakom.

Qualcomm namjerava uključiti Autotalksova rješenja u portfelj proizvoda Snapdragon Digital Chassis. Financijske pojedinosti o preuzimanju nisu objavljene, tek kako će ga obaviti Qualcomm Technologies, piše Reuters.

Qualcomm je krajem prošle godine privremeno obustavio zapošljavanje novih djelatnika i objavio kako očekuje pad pad prihoda od čipova za pametne telefone. U padu su bili i radiofrekvencijski čipovi, dok su u porastu - uz sektor automobilske industrije - bili i procesori namijenjeni uređajima iz domene interneta stvari.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.