Logo
Ispiši ovu stranicu

Indija i iPhone usporili su Appleov pad prihoda Istaknuto

Indija i iPhone usporili su Appleov pad prihoda

Apple je poslovnim rezultatima u prva tri mjeseca 2023. godine nadmašio očekivanja zahvaljujući prodaji iPhonea i značajnom prodoru u Indiju i druga novija tržišta.

U toj tvrtci očekuju kako će bruto profitne marže za tekuće tromjesečje biti bolje od predviđanja unatoč očekivanom padu prihoda jer su se problemi u opskrbnom lancu značajno smanjili.

Prodaja je zaključno s 1. travnja pala za 2,5 posto, na 94,8 milijardi američkih dolara, što je manje od očekivanog pada od 4,4, posto. Dobit po dionici bila je nešto veća (1,52 naspram 1,43 USD).

Rast usprkos globalnom padu

Prodaja iPhonea porasla je za 1,5 posto, na 51,3 mlrd. USD, iako se očekivao pad od 3,3 posto zbog smanjenja porošnje uslijed rasta inflacije.

Globalna isporuka pametnih telefona pala je za 13 posto tijekom prva tri mjeseca 2023., prema istraživačkoj tvrtki Canalys. Apple je usprkos tome uspio povećati tržišni udio u odnosu na konkurenciju.

Do kraja ovog kvartala bruto marža bit će između 44 i 44,5 posto, no očekuje se blagi pad prihoda.

Apple je povećao dividendu na 24 centa po dionici, u odnosu na 23 centa po dionici prije godinu dana. Također je odobren program otkupa dionica vrijedan 90 mlrd. USD, isto kao i prije godinu dana.

Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je kako je ta tvrtka u drugom fiskalnom tromjesečju postavila rekord u prodaji iPhonea, djelomično zahvaljujući preuzimanju novih korisnika na tržištima poput Brazila, Indije i Meksika.

Prodaja Mac računala oštro je pala (za 30 posto), a smanjeni su i prihodi od prodaje iPada (nešto manje od jedan posto), kao i prodaja u Kini (za 2,9 posto), piše Reuters.

Poslovanje s uslugama, koje uključuje proizvode poput iClouda i Apple Paya, poraslo je 5,5 posto, na 20,9 mlrd. USD. Apple sada ima 975 milijuna pretplatnika, za 40 milijuna više nego u prošlom tromjesečju.

Tijekom lipnja, u sklopu svoje godišnje konferencije namijenjene razvojnim programerima, Apple bi mogao predstaviti konzolu za mješovitu stvarnost.

Nedavno su u pogon pustili štedni račun visokog prinosa, u suradnji s bankom Goldman Sachs.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.