Logo
Ispiši ovu stranicu

Ericsson Nikola Tesla Grupa nastavlja stabilno poslovati unatoč izazovima Istaknuto

Ericsson Nikola Tesla Grupa nastavlja stabilno poslovati unatoč izazovima

U prvom tromjesečju 2023. godine rezultati koje je ostvarila Ericsson Nikola Tesla Grupa pokazuju nastavak stabilnog poslovanja.

Komentirajući ostvarene rezultate Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je naglasila: „U prvom tromjesečju 2023. godine, unatoč složenoj makroekonomskoj situaciji, poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe pokazuju nastavak stabilnog poslovanja. Prihodi od prodaje bilježe blagi pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 69,4 milijuna eura. Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano raste, čime smo neutralizirali manje prihode od prodaje na domaćem i izvoznim tržištima koji su posljedica smanjenih kapitalnih ulaganja operatora.

Domaće tržište obilježeno je nastavkom suradnje s vodećim operatorima na modernizaciji telekom mreža s naglaskom na izgradnju 5G i optičke mreže. Rezultati neovisnog mjerenja kvalitete usluga u mobilnim mrežama u Hrvatskoj koje je proveo HAKOM u suradnji s njemačkom tvrtkom NET CHECK potvrdili su visoke performanse mreža naših strateških partnera, operatora HT i A1 Hrvatska, čiji smo isporučitelj infrastrukture, opreme i usluga. U segmentu Digitalno društvo potpisani su novi ugovori od kojih bih istaknula ugovor s Gradom Splitom za projekt „Uvođenje inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita“.

Na izvoznim tržištima, nastavljamo kvalitetnu suradnju s operatorima HT Mostarom, Crnogorskim Telekomom i Ipkom Kosovo na modernizaciji njihovih mreža. Posebno su intenzivne aktivnosti na realizaciji ugovora potpisanog krajem prošle godine s novim kupcem Telekom Kosova vezanog uz modernizaciju jezgrene i radijske mreže kao i održavanje mreže ovog kosovskog operatora. Nastavljamo i suradnju s operatorom Ucom u Armeniji na modernizaciji mreže i uvođenju novih funkcionalnosti. Na tržištu Bjelorusije završavamo preostale aktivnosti u operatorskom segmentu po ugovorima koji su potpisani prije uvođenja sankcija, striktno se pridržavajući odluka o sankcijama uvedenih od strane Republike Hrvatske i tijela Europske unije.

Gordana Kovačević

Kada govorimo o uslugama za Ericsson, naš Centar za istraživanje i razvoj te drugi ekspertni centri bilježe kvalitetne rezultate čime značajno pridonose poslovnim rezultatima kompanije. Na redovnom polugodišnjem sastanku R&D Management Business Review predstavnici svih razvojnih jedinica s kojima Centar za istraživanje i razvoj Ericssona Nikole Tesle surađuje ocijenili su naš Centar kao partnera s najboljim performansama. Posebno su naglašene učinkovite isporuke visokokvalitetnog softvera te brze isporuke ključnih funkcionalnosti koje osiguravaju Ericssonovo tehnološko vodstvo. Istaknula bih i ulogu koju naši stručnjaci u drugim ekspertnim centrima imaju u modernizaciji telekom mreža za Ericssonove kupce u Europskoj uniji, ali i diljem svijeta.“

Na Mobile World Congressu, najznačajnijem događanju u industriji mobilnih komunikacija održanom u Barceloni krajem veljače i početkom ožujka, predstavnici Ericssona Nikole Tesle održali su brojne sastanke s kupcima i partnerima te ih upoznali s Ericssonovim novitetima. Posebnu pozornost izazvali su novi radijski portfelj za pokrivanje interijera i otvorenih prostora, fiksni bežični pristup, kao i digitalni blizanci ostvarivi u 6G mreži. Predstavljena su rješenja koja operatorima nude bržu izgradnju mreža i nove komunikacijske mogućnosti te monetizaciju 5G tehnologije. Među brojnim inovativnim rješenjima predstavljeno je i rješenje koje omogućuje energetski učinkovitiji rad mobilne mreže, u čijem su razvoju važnu ulogu imali stručnjaci Ericssona Nikole Tesle.

U odnosu na prvo tromjesečje 2022. godine, bruto marža bilježi porast na 16,6%, kao rezultat prodajnog miksa i fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost, dok je operativna dobit na sličnoj razini te iznosi 9,5 milijuna eura. Negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti u skladu je s našim očekivanjima za prvo tromjesečje, a s obzirom na dosadašnje trendove novčani tok podložan je kvartalnoj volatilnosti i treba ga promatrati na godišnjoj razini. Tromjesečje smo zaključili sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 39,7%. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem tromjesečja iznose 66,2 milijuna eura (39,9% ukupne imovine).

Kao tehnološki lider, imamo potencijal za daljnji razvoj kompanije u novim tehnologijama, stoga nastavljamo s provedbom strategije za jačanje našeg vodstva u mobilnim tehnologijama, rast u segmentu Digitalno društvo te u području istraživanja i razvoja. S više od 3500 zaposlenika, od čega više od 1800 softver dizajnera, te najvećim R&D Centrom u Hrvatskoj, Ericsson Nikola Tesla Grupa ima veliki intelektualni i inovacijski potencijal za još aktivniji doprinos ostvarenju ciljeva na „EU putu u digitalno desetljeće“.

Zaključujući komentar rezultata prvog tromjesečja 2023. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je naglasila: „Uzimajući u obzir izazove koji su obilježili prethodna razdoblja, a koji i dalje utječu na poslovanje kompanije, u prvom tromjesečju ove godine s posebnom pažnjom nastavili smo pratiti i ublažavati rizike. U središtu naše pozornosti bili su profitabilnost, brza prilagodba tržišnim uvjetima te optimizacija troškova. Nastavljamo aktivnosti usmjerene na zadržavanja kvalitetnih stručnjaka ulaganjem u razvoj njihovih kompetencija i dodatnih benefita. Također nastavljamo provedbu projekta vlastite digitalne transformacije, kao i jačanje kompanijske kulture s naglaskom na usklađenost, etičnost i integritet.

U cilju dugoročnog razvoja i održivosti kompanije te postizanja rasta u strateškim poslovnim segmentima, ulažemo i planiramo značajna daljnja ulaganja u razvoj strateških kompetencija, razvoj novih rješenja, proizvoda i usluga, potencijalne akvizicije, investiranje u opremu za razvoj i testiranje novih tehnologija te digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe, za što je potrebno osigurati značajna financijska sredstva.“

Uprava i Nadzorni odbor donijeli su zajedničku odluku i predložili Glavnoj skupštini Društva izglasavanje dividende u iznosu od 6 eura po dionici.“

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.