Logo
Ispiši ovu stranicu

Accenture će podijeliti 19 tisuća otkaza Istaknuto

Roberto Fiadone | Wikipedia Roberto Fiadone | Wikipedia

Tvrtka Accenture smanjila je prognoze svojih godišnjih prihoda i dobiti te odlučila otpustiti 19 tisuća zaposlenih, odnosno oko 2,5 posto svoje radne snage.

Više od polovice radnih mjesta koja će biti ukinuta bit će korporativne funkcije. To je najveća pojedinačna runda otkaza u tehnološkom sektoru u zadnjih godinu dana.

Accenture sada očekuje da će godišnji rast prihoda biti između osam i deset posto. Ranije su najavljivali kako će se taj raspon kretati između osam i 11 posto.

Zarada po dionici očekuje se u rasponu od 10,84 do 11,06 američkih dolara, manje od ranije najavljenih 11,2 do 11,52 USD. Tvrtka očekuje 1,2 milijarde USD troškova otpremnina do fiskalne 2023. i 2024. godine.

Otkazima se ne nazire kraj

Od kraja prošle godine tehnološki sektor otpustio je stotine tisuća zaposlenika zbog pada potražnje uzrokovanog visokom inflacijom i rastućim kamatama.

Tvrtka Cognizant Technology Solutions prošlog je mjeseca ukazao na slabiji rast rezervacija - poslova koje tvrtke za IT usluge imaju u pripremi - i najavila kvartalne prihode ispod očekivanja. IBM i indijska tvrtka za IT usluge Tata Consultancy Services također su naznačili slabiju potražnju u Europi, gdje je rat u Ukrajini utjecao na potrošnju kupaca.

Istraživanje američkog Enterprise Technology Researcha, koje je obuhvatilo više od 1000 IT donositelja odluka, pokazalo je kako planiraju smanjiti rast svog proračuna za 2023. godinu. Očekivani rast sada je 3,4 posto, što je pad u odnosu na 5,6 posto, koliko je zabilježeno u listopadu 2022. godine, piše Reuters.

Amazon je nedavno najavio kako će otpustiti još devet tisuća zaposlenih, povrh 18 tisuća koje su već otpustili od kraja prošle godine do danas. Tvrtka Meta Platforms također najavila drugi val otkaza, u kojem će se riješiti deset tisuća zaposlenih tijekom ove godine, povrh 11 tisuća već otpuštenih radnika.

Google će podijeliti 12 tisuća otkaza, Microsoft deset tisuća, Ericsson osam i pol tisuća, Dell šest tisuća...

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.