Logo
Ispiši ovu stranicu

Arapski šeik obavještajac kupio udio u ByteDanceu Istaknuto

Arapski šeik obavještajac kupio udio u ByteDanceu

G42, tvrtka iz Abu Dhabija koja se bavi umjetnom inteligencijom, stekla je udio u kineskoj tvrtci ByteDance vrijedan sto milijuna američkih dolara.

To je privatno ulaganje putem fonda 42XFund tržišnu vrijednost vlasnika aplikacije TikTok postavilo na oko 220 milijarde USD, što je značajno manje od 300 mlrd. USD, na koliko je bila postavljena tijekom nedavnog programa otkupa dionica.

Nedugo zatim drugi je fond također kupio udio u ByteDanceu po sličnoj cijeni. Još 2021. godine, kad je u ByteDanceu udio kupio Tiger Global Management, tržišna vrijednost te tvrtke popela se najviše do 460 mlrd. USD.

Moguće izdvajanje u zasebnu tvrtku?

Pad tržišne vrijednosti ByteDancea rezultat je i neizvjesnosti oko toga hoće li američke vlasti odlučiti zabraniti TikTok na tržištu Sjedinjenih Država jer tu aplikaciju vide kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Zabranu korištenja svojim su djelatnicima nedavno uvele europske institucije. Pitanje je i kako će se na procjenu tržišne vrijednosti ByteDancea odraziti i urušavanje SVB-a.

U vrhu TikToka razmatraju mogućnost razdvajanja od matične tvrtke u Kini, piše Bloomberg, iako će se na taj korak vjerojatno odlučiti tek ako im ne preostane ništa drugo.

G42 je pod kontrolom šeika Tahnoona bin Zayed Al Nahyana, sina osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Zayeda bin Sultana Al Nahyana, koji je na funkciji savjetnika za nacionalnu sigurnost u toj državi.

Tahnoon u svom portfelju drži niz tvrtki raznovrsnih djelatnosti, u rasponu od računalstva u oblaku do cjepiva i autonomnih vozila.

Njegova tvrtka za umjetnu inteligenciju je tijekom 2022. s deset mlrd. USD pokrenula fond 42XFund, s ciljem ulaganja u tehnološke tvrtke na tržištima u razvoju. Inicijativi su se pridružili i drugi financijeri.

TikTok je zanimljiv zbog velikog broja korisnika među mladima, zbog čega su oglašivači spremni odvojiti dijelove budžeta kako bi bili prisutni na njemu. No, pokazao se i kao prilično dobar prodajni kanal, iako uglavnom u nišnim segmentima.

U Europi ima oko 101 milijun korisnika.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.