Logo
Ispiši ovu stranicu

Nova umjetna inteligencija izrađuje web stranicu temeljem crteža Istaknuto

Nova umjetna inteligencija izrađuje web stranicu temeljem crteža

Startup OpenAI predstavio je novo izdanje svog modela umjetne inteligencije GPT-4.

Četvrta generacija ove tehnologije je multimodalna, što znači kako podržava stvaranje sadržaja temeljem unosa teksta i slika.

Značajka unosa teksta bit će dostupna pretplatnicima servisa ChatGPT Plus i razvojnim programerima uz listu čekanja, dok je unos slika i dalje u razvoju.

Očekuje se kako će GPT-4 značajno proširiti mogućnosti koje nudi tvrtkama i pojedincima za obavljanje zadaća i poslova.

Halucinacije su i dalje problem

Treniran je na većim setovima podataka i ima više pondera u svojoj datoteci za model, zbog čega je i skuplji za korištenje. OpenAI trenutno naplaćuje oko tri američka centa za upit od oko 750 riječi i šest centi za odgovor otprilike iste veličine.

Tijekom demonstracije je prikazana simulacija pravosudnog ispita za odvjetnike u Sjedinjenim Državama, u sklopu koje je GPT-4 uspio ući među deset najbolje ocijenjenih.

Između ostalog, može izraditi jednostavno web odredište temeljem rukom nacrtane skice i pripremiti izračun potreban za prijavu poreza. Također bi trebao biti pouzdaniji, kreativniji i sposobniji za razumijevanje nijansiranijih uputa.

Iako i dalje nije savršen, u OpenAI-ju tvrde kako je za 82 posto smanjena vjerojatnost odgovora na zahtjev za izradom nepoželjnih sadržaja u odnosu na prethodnika, a trebao bi biti i 40 posto točniji.

Ipak, takozvane "halucinacije" - odgovori koji nisu točni - još su velik problem. Također je sklon inzistirati da je u pravu kad to nije doista slučaj.

Google je uzvratio najavom "čarobnog štapića" za svoj softver namijenjen suradnji, pomoću kojeg bi trebalo biti moguće izraditi nacrt doslovno bilo kojeg dokumenta.

Microsoft bi slične značajke trebao dodati u aplikaciju Word, a već su umjetnom inteligencijom počeli nadograđivati internetsku tražilicu Bing te servis u računalnom oblaku Azure, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.