Logo
Ispiši ovu stranicu

Tko je sve držao novac u posrnuloj banci SVB? Istaknuto

Tko je sve držao novac u posrnuloj banci SVB?

Brojne su tvrtke u problemima zbog iznenadnog urušavanja grupacije SVB Financial. Evo nekih među njima koje su držale depozite u posrnuloj banci fokusiranoj na startupe.

Tvrtke u Sjedinjenim Državama držale su oko četiri milijarde američkih dolara u SVB-u, banci fokusiranoj na startupove koja se iznenada urušila krajem pošlog tjedna, piše Reuters.

Među njma su Roblox (oko 150 milijuna USD), Roku (487 mil. USD), Buzzfeed (56 mil. USD), Acuityads Holdings (55 mil. USD), Applovin (manje od dva milijuna USD), Astra Space (oko 15 posto gotovine kojom raspolažu), Cohu (12,3 milijuna USD), Rocket Lab USA (38 mil. USD), Latronix (6,7 mil. USD), Alkami Technology (više od 11 mil. USD), Stitch FIx (linija kredita vrijedna 40 mil. USD koja vjerojatno neće biti realizirana), Circle (3,3 mlrd. USD u USD Coinu), Block Fi (227 mil. USD), Payoneer Global (20 mil. USD), Lendingclub (21 mil. USD), Vir Biotechnology (oko 220 mil. USD), Sun run (80 mil. USD)...

Zakačilo je i domaće tvrtke

Što se Europe tiče, dosad je oko 16 tvrtki objavilo kako su ukupno držale oko 190 mil. USD u SVB-u u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Danska grupacija Trustpilot u britanskom je ogranku držala 36 mil. USD. Tvrtka Diaeutis na računima je držala većinu od 22,2 mil. funti, koje su pokušali skloniti prije no što je došlo do kolapsa.

Tu su još Dianomi (oko 3,8 mil. funti), Glantus Holding (250 tisuća USD), Zealand Pharma (162,6 mil. danskih kruna), grupacija Pharming (26 mil. USD), Kinnevik (manje od 20 mil. USD), PCI-Pal (3,2 mil. funti), Technoprobe (oko 10 mil. eura), švedski mirovinski fond Alecta (manje od devet milijardi švedskih kruna) i drugi.

U hrvatskim se startup krugovima govori o barem desetak domaćih projekata koji su također držali novac u SVB-u. Nagađa se kako bi taj broj mogao biti i daleko veći, ali zasad nema službenih procjena o tome.

Pojedini osnivači hrvatskih startupova na društvenim su mrežama opisali kako su tvrtke kojima je SVB posudio novac morale sva svoja sredstva držati na njihovim računima. Nekima od njih iz te su se banke bili javili s "nerealno dobrim ponudama", kako je naveo jedan od njih.

Oko 2.700 aktivnih trgovaca na platformi Etsy dobilo je svoj novac sa zakašnjenjem zbog kolapsa SVB-a. Sličnih je problema imao i Shopify.

Novi glavni izvršni direktor SVB-a Tim Mayopoulos poručio je klijentima kako će ta banka nastaviti poslovati kao i inače. Mayopoulos je prije bio na čelu banke Fannie Mae, koja je bila jedna od akterica financijske krize 2008. godine.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.