Logo
Ispiši ovu stranicu

Indija i SAD potpisuju dogovor o lancu opskrbe poluvodičima Istaknuto

Indija i SAD potpisuju dogovor o lancu opskrbe poluvodičima

Sjedinjene Države i Indija potpisat će memorandum o razumijevanju o poluvodičima dok obje države raspravljaju o koordinaciji ulaganja i politikama za poticanje privatnih ulaganja.

Objavila je to američka ministrica trgovine Gina Raimondo, koja je u četverodnevnom posjetu Indiji, gdje ju prate glavni izvršni direktori deset američkih tvrtki, piše Reuters. SAD i Indija će zajedno mapirati lanac opskrbe poluvodiča i identificirati prilike za zajednička ulaganja i tehnološka partnerstva, dodala je.

Udarac za Kinu

Indija nastoji privući veća ulaganja u okviru plana poticaja od 10 milijardi američkih dolara za proizvodnju čipova i zaslona, ​​s ciljem da postane ključni igrač u globalnom lancu opskrbe. Prošle je godine ta južnoazijska država povećala fiskalnu potporu za nove lokalne pogone poluvodiča kako bi pokrila 50 posto troškova projekta.

Dogovor SAD-a s Indijom mogao bi biti novi udarac Kini, koja je već neko vrijeme u trgovinskom ratu s Amerikancima.

Pojedine su tvrtke već preselile dio proizvodnje iz Kine u Indiju, ili su najavile kako to planiraju učiniti.

Apple je, primjerice, tamo prisutan još od 2017. godine, ali su krajem rujna 2022. počeli s proizvodnjom linije svojih pametnih telefona iPhone u pogonu kod Sriperumbudura, u blizini grada Chennaija. Do 2025. godine svaki četvrti iPhone bi mogao biti proizveden u Indiji, a jabučari razmatraju i mogućnost pokretanja proizvodnje iPada u toj državi.

S druge strane, nizozemska vlada objavila je kako planira uvesti nova ograničenja na izvoz tehnologija poluvodiča kako bi zaštitila nacionalnu sigurnost, što također šteti Kinezima i pogoduje Amerikancima. Nove mjere bi, prema najavi nizozemske ministrice vanjske trgovine i razvojnu suradnju Liesje Schreinemacher, trebale stupiti na snagu prije ljeta ove godine.

Njemačka navodno također razmatra mogućnost zabrane korištenja pojedinih komponenti kineskih tvrtki Huawei i ZTE u svojim telekom mrežama.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.