Logo
Ispiši ovu stranicu

Hrvatska je među 20 najvećih Revolutovih tržišta Istaknuto

Ivan Burazin i Andrius Bičeik Ivan Burazin i Andrius Bičeik

U zagrebačkoj Laubi počela je dvodnevna fintech konferencija Money Motion.

Usprkos rizicima, isplati se uvesti digitalni euro, poručila je sudionicima konferencije zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek.

Digitalni euro neće još neko vrijeme zamijeniti svoju fiat inačicu, prognozirala je Švaljek, već će s njom koegzistirati i nadopunjavati ju.

Uz olakšavanje plaćanja i drugih transakcija, digitalna transformacija zajedničke europske valute trebala bi Europskoj uniji donijeti stratešku autonomiju, odnosno dodatno jamstvo kako će glatko funkcioniranje plaćanja biti osigurano i u kriznim situacijama.

Kao moguće rizike uvođenja digitalnog eura Švaljek je izdvojila moguću destabilizaciju bankarskog sustava zbog povlačenja depozita, tržišne poremećaje i destabilizaciju manjih ekonomija. No, uvjerena je kako postoje kvalitetna rješenja za umanjivanje svih rizika koje taj proces može donijeti.

Švaljek vidi HNB kao važnog predvodnika u digitalnoj transformaciji novca. Središnja banka će infrastrukturu i pravila igre kao temelje za digitalni euro, a ostalo prepustiti privatnom sektoru.

Revolut bi se mogao upustiti i u kartični biznis

U nastavku programa mogli smo, između ostalog, od zamjenika glavnog izvršnog direktora Revoluta Andriusa Bičeike čuti kako je Hrvatska s 300 tisuća korisnika među 20 najvećih tržišta Revoluta na svijetu. Nije precizirao po kojem kriteriju je uvrstio Lijepu našu u top 20.

Ta je tvrtka s krajem 2022. godine imala 25 milijuna korisnika diljem svijeta. Prisutni su u ukupno 36 država.

Bičeika je rekao kako bi Revolut u budućnosti mogao nuditi kreditne kartice i kredite u Hrvatskoj, ali tek nakon što otvore lokalnu podružnicu.

Bičeika je također otkrio kako Revolut ima više od deset različitih izvora prihoda, što ih je spasilo tijekom karantene zbog suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Na pitanje može li Revolut održati dosadašnje stope raste Bičeika je odgovorio kako namjeravaju raditi što i dosad: pratiti što korisnici trebaju, uklanjati prepreke u korištenju bankarskih usluga i pojednostaviti sve što se može.

Fintech tvrtke nisu prijetnja bankama

Tijekom panela "Hrvatske banke u eurozoni - tehnološka i fintech prilika za partnerstva" Liana Keserić, glavna izvršna direktorica Raiffeisen Bank Croatia istaknula je kako manje fintech tvrtke podižu očekivanja korisnika i tjeraju banke na bržu transformaciju poslovanja.

IMG 20230309 111215

Očekuje kako će krediti, štednja i osobno bankarstvo i dalje ostati domene u kojima će tradicionalne banke nastaviti dominirati na tržištu. Također je rekla kako želi u idućih pet godina preobraziti RBA u tehnološki najnapredniju banku u Hrvatskoj.

Istu je ambiciju istaknuo i Mario Žižek, glavni izvršni direktor banke Addiko. S druge strane za Dražena Kopljara, glavnog operativnog direktora Privredne banke Zagreb, fintech tvrtke su novajlije usmjerene na nišna područja, koje neće predstavljati problem velikim bankama.

S time se nije složio Balazs Bekeffy, glavni izvršni direktor banke OTP, koji je upozorio kako tvrtke poput Revoluta pucaju na otprilike 52 posto sadašnjih izvora prihoda tradicionalnih banaka.

Prvi dan dvodnevne konferencije okupio je u zagrebačkoj galeriji Lauba više od 600 posjetitelja.

Na programu je niz predavanja i panela s raznovrsnim fintech temama, postavljeni su štandovi putem kojih više tvrtki predstavlja svoje proizvode i usluge, a posjetitelji mogu također i pratiti natjecanje startupova u obližnjim prostorijama Algebre.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.