Logo
Ispiši ovu stranicu

TikTok uvodi nova pravila za upravljanje korisničkim podacima u Europi Istaknuto

TikTok uvodi nova pravila za upravljanje korisničkim podacima u Europi

Pod pritiskom zakonodavaca s obje strane Atlantika TikTok je najavio novu politiku zaštite podataka.

Projekt Clover, kako je novi režim nazvan, dolazi nakon što su Europski parlament, Europsko vijeće i Europska komisija nedavno svojim zaposlenicima zabranili korištenje TikToka na službenim uređajima zbog zabrinutosti oko toga što Bytedance, tvrtka koja je vlasnica te aplikacije, radi s korisničkim podacima i završavaju li oni u rukama kineskih vlasti.

Bijela kuća je u međuvremenu podržala zakon koji bi joj mogao dati nove ovlasti, uključujući i zabranu TikToka te drugih inozemnih tehnologija ako one predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Novi podatkovni centri

U sklopu projekta Clover TikTok namjerava od ove godine početi pohranjivati podatke svojih europskih korisnika u Europi. Proces migracije bit će nastavljen i tijekom 2024. godine. Kako bi ostvarila taj cilj, uskoro će otvoriti drugi podatkovni centar u Irskoj, kao i još jedan u norveškoj regiji Hamar. Njima će upravljati tvrtka čiji naziv nije objavljen.

Infobip će od početka travnja ove godine omogućiti korištenje regionalno zaključanog podatkovnog centra.

U TikToku ističu kako su spremni i voljni uskladiti se s propisima i zahtjevima vlasti, regulatornih agencija i stručnjaka. Također su naglasili kako će smanjiti prijenos korisničkih podataka izvane Europe i smanjiti zaposlenicima interni pristup podacima te angažirati nezavisnu tvrtku za računalnu sigurnost koja će provjeriti kako upravljaju i štite podatke.

TikTok je sličnu strategiju upogonio i u Sjedinjenim Državama, pod nazivom projekt Texas, piše Reuters.

TikTok je u prvih par mjeseci ove godine imao u prosjeku nešto manje od 101 milijuna korisnika u Europi. Na globalnoj razini ova aplikacija ima više od milijardu korisnika.

Pritisak na Kinu u Europi raste. Njemačka navodno razmatra mogućnost zabrane korištenja pojedinih komponenti kineskih tvrtki Huawei i ZTE u svojim telekom mrežama.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.