Logo
Ispiši ovu stranicu

Hrvatski startupovi imat će pristup do 300 milijuna eura Istaknuto

Hrvatski startupovi imat će pristup do 300 milijuna eura

Za startupove nema zime, a unatoč oprezu investitora prema rizičnim ulaganjima, samo u prva tri kvartala prošle godine u domaće je startupove investirano čak 958,3 milijuna dolara.

Taj se podatak, između ostalog, moglo čuti tijekom Algebra startup meetupa, održanog na zagrebačkom kampusu Algebre.

Također je objavljeno kako na hrvatsko tržište dolaze četiri nova fonda rizičnog kapitala, a u sljedećih pet godina količina novca koja će biti raspoloživa za startupove mogla bi porasti za deset puta i dosegnuti oko 300 milijuna eura.

Krize su dobre

"Investitori očekuju da će krizno razdoblje trajati 24 do 36 mjeseci. Najteže je seed stage startupima koji nisu u portfoliu jer su za njih rizici najveći, kao i ovisnost o investitorima.

Upravo zato najvažniji je dobar networking s potencijalnim investitorima. Moj savjet je ne gledati samo njih, nego i njihove portfolio kompanije te tvrtke s kojima su oni povezani jer je u izgradnji te mreže poznanstava ključ budućeg uspjeha", istaknula je Miryana Joksović, suosnivačica Arcion Labsa i članica uprave ACAP-a.

Govoreći o valu otkaza u velikim tehnološkim tvrtkama u inozemstvu, Joksović je rekla kako se većina onih koji su bili ranije zaposleni u velikim tvrtkama teško se mogu prilagoditi startup kulturi. Navikli su na drukčije standarde rada, netipične za dinamiku malih poduzetnika koji tek kreću graditi svoje tvrtke, pa je pitanje mogu li se dobro uklopiti.

Predstavnici startup scene imali su tako prilike iz prve ruke čuti korisne savjete za preživljavanje turbulentnog društvenog i ekonomskog okruženja.

"Volim krize jer mislim da su one dobra prilika za preispitati sebe i svoj biznis model. Ljudi koji su otišli iz velikih IT firmi poput Googlea će zasigurno brzo naći posao jer imaju vrhunska znanja i vratit će se u ekosustav i donijeti to novo znanje mladim kompanijama. Vjerujem da nas čeka zanimljivih par godina, posebno uz sve veći utjecaj umjetne inteligencije", rekla je Matija Nakić, osnivačica Farseera.

Usprkos značajnom padu investicija u zadnjem tromjesečju 2022. godine, novca još ima, uvjeren je Vedran Blagus iz fonda South Central Ventures. Pred startupašima su sada novi izazovi u vidu ulaganja u istraživanja i razvoj, kao temelja novih inovacija koje mogu pomoći prebroditi krizu.

Gotovo dvostruko više startupa

"Što se aktivnosti i interesa start-upa tiče – nije došlo do smanjenja. Dapače, ima ih više nego ikada prije. Velik je broj prijavljenih i zainteresiranih za naš Lab, a tzv. zamor scene ili materijala ne postoji, po onome što mi vidimo – a to je reakcija na evente i same prijave, vidi se živost scene.

U Hrvatskoj je sve više investicijskih fondova koji liječe ranu nedostatka ranog kapitala poput Fil Rouge Capitala i South Central Ventures, koji omogućavaju startupovima da ne razmišljaju o novcu, već o svom proizvodu ili usluzi koju razvijaju. Ne vidim razloga za zabrinutost za hrvatsku start-up scenu, osim opreza potrebnog pri novim zapošljavanjima – posebno kod promjene kulture i prelaska na scale-up", rekla je Maja Brkljačić, voditeljica Algebra LAB-a.

Ukazala je na to kako se brojka od 500 - 600 startupa s početka prošle godine, prema nekim procjenama, popela na čak 900 koliko je procijenjeno krajem 2022. godine.

Na događanju su i dva start-upa proizašla iz Algebrinog LAB-a (EcoWashers i TablePop) kroz petominutne pitcheve predstavila svoje inovativne ideje pred publikom.

EcoWashers u nekoliko poteza omogućava korisniku da na pametnom telefonu naruči pranje vozila, a kroz sustav suhog eco pranja koriste jedinstvenu nano-tehnologiju koja je sigurna za okoliš i koja koristi minimalnu količinu vode.

TablePop je platforma koja omogućava gostima beskontaktno naručivanje i plaćanje u ugostiteljskim objektima sa jednostavnim skeniranjem QR koda. Uz njih, svoje je inovacije predstavio i start-up IoTaaP, a iskusni član startup i tech zajednice Ivo Spigel nazočnima je prezentirao svoj novi fintech projekt Pontyx.

Također su predstavljeni novi prostori Algebra Spark Event Space i Algebra Spark Coworking.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.