Logo
Ispiši ovu stranicu

ARM kreće u javnu ponudu dionica Istaknuto

ARM kreće u javnu ponudu dionica

Britanski dizajner čipova ARM namjerava javnom ponudom dionica prikupiti najmanje osam milijardi američkih dolara.

Tvrtka u vlasništvu japanskog SoftbBnka u IPO na tržištu kapitala u Sjedinjenim Državama namjerava se upustiti tijekom ove godine.

Pripreme bi trebale početi tijekom narednih dana. Očekuje se, piše Reuters, kako će krajem travnja predati potrebnu dokumentaciju, nakon čega bi bila izlistana na burzi u trenutku kad su tržišne okolnosti najpovoljnije.

Ništa od povratka u London

ARM će vjerojatno biti izlistan na Njujorškoj burzi. Iako su se britanske vlasti nadale povratku tvrtke od strateškog nacionalnog značaja na Londonsku burzu, od toga neće biti ništa, čini se.

U SoftBanku su odabrali četiri investicijske banke koje će voditi jednu od najvrijednijih javnih ponuda dionica u zadnjih nekoliko godina.To su Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co, Barclays i grupacija Mizuho Financial.

Nije još precizno određeno u kojem će se rasponu kretati očekivana tržišna vrijednost, ali u ARM-u se nadaju kako će biti veća od 50 mlrd. USD.

Uspješno okončanje ove javne ponude dionica moglo bi dati novi vjetar u jedra tržištu IPO-a, koje je uglavnom bilo zamrznuto otkad je Rusija u veljači 2022. godine napala Ukrajinu, što je uzburkalo tržišta i dovelo do ogromne rasprodaje dionica tehnoloških tvrtki.

SoftBank se okrenuo javnoj ponudi dionica za ARM nakon što je pokušaj prodaje te tvrtke Nvidiji za do 66 mlrd. USD propao zbog protivljenja američkih i europskih regulatornih tijela. Pobunili su se i u tvrtkama koje koriste Armove dizajne procesora, poput Qualcomma i Microsofta.

Nakon toga ARM je otpustio oko tisuću zaposlenih. Nvidia je zbog odustajanja morala platiti SoftBanku do 1,25 mlrd. USD odštete.

Nakon odustajanja od prodaje došlo je i do smjene na vrhu Arma. Glavnog izvršnog direktora Simona Segarsa zamijenio je Rene Haas, dosadašnji šef odjela za intelektualno vlasništvo.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.