Logo
Ispiši ovu stranicu

Musk nije objavio što konkretno planira s Teslom Istaknuto

Musk nije objavio što konkretno planira s Teslom

Tvrtka Tesla je u Austinu u američkoj saveznoj državi Texas održala prezentaciju namijenjenu investitorima, tijekom koje je glavni izvršni direktor Elon Musk iznio svoj Master Plan 3, strategiju kojom se namjerava nositi sa sve brojnijom i oštrijom konkurencijom.

Musk je naglasak stavio na viziju daljnjeg smjera razvoja tvrtke, ali nije ponudio puno konkretnih informacija o novim Teslinim proizvodima i uslugama.

Učinkovitija proizvodnja

Teslin cilj je dosegnuti razinu proizvodnje 20 milijuna električnih vozila godišnje do 2030. U prošloj su godini zastali na 1,31 milijunu. Ukupno su ih dosad napravili četiri milijuna. Kako bi to bilo moguće, planiraju nove pogone za proizvodnju vozila i baterija, kao i povećanje proizvodnje u postojećim tvornicama.

Tijekom prošle godine Tesla je isporučila devet teravat-sati električne energije, uključujući punjenje baterija u domaćinstvima i 40 tisuća Superchargera. Usporedbe radi, cijele Sjedinjene Države potroše oko četiri tisuće teravat-sati struje godišnje. Pola Teslinih Superchargera u Europi mogu koristiti i vozila koja nisu njihova, dok je u SAD-u za to dostupno njih deset.

Predstavljeni su načini optimizacije proizvodnje, ali ne i vozila nove generacije.

U razvoju je nova pogonska jedinica koja bi trebala biti kompatibilna s bilo kojim tipom baterije, kao i motor za čiju izradu neće biti potrebno koristiti rijetke zemne metale. Također, u planu je smanjivanje korištenja silicijevog karbida u proizvodnji automobila za 75 posto.

Muskov ambiciozni Master Plan Part Deux iz 2016. godine još nije posve ostvaren.

Predviđao je, između ostalog, izradu solarnih krovova s integriranim baterijama za pohranu, proširivanje linije električnih vozila na sve glavne segmente, razvoj autonomne vožnje deset puta sigurnije od ljudske i stvaranje preduvjeta da automobil zarađuje dok ga ne koristite, piše CNBC.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.