Logo
Ispiši ovu stranicu

Velike tehnološke tvrtke objavile koliko imaju korisnika u EU Istaknuto

Velike tehnološke tvrtke objavile koliko imaju korisnika u EU

Facebook, Google, Twitter, TikTok i drugi tehnološki divovi u Europskoj uniji suočeni su sa strožim pravilima kad je riječ o sadržajima online.

Europski Zakon o digitalnim uslugama tvrtke s više od 45 milijuna korisnika klasificira kao vrlo velike platforme online, od kojih se traži upravljanje rizicima te vanjski i neovisni revizorski nadzor. Morat će također dijeliti podatke s vlastima i istraživačima, kao i usvojiti kodeks ponašanja.

Europska komisija dala je platformama online i internetskim tražilicama rok do 17. veljače za objavu broja mjesečno aktivnih korisnika. Vrlo velike platforme online imaju rok od četiri mjeseca za usklađivanje s odredbama zakona ili će morati plaćati velike globe.

Google i Meta Platforms prednjače

Twitter je objavio kako u Uniji ima 100,9 milijuna mjesečno aktivnh korisnika, temeljem procjene napravljene na zadnjih 45 dana.

Googleov vlasnik Alphabet ponudio je jedan broj, koji se temelji na korisničkim računima, i drugi, koji broji izlogiranja iz korisničkih računa.

Prosječan broj korisnika koji su se logirali bio je 276,8 milijuna u aplikaciji Google Maps, 274,6 milijuna u Google Playu, 332 milijuna u Googleovoj tražilici, 74,9 milijuna u Shoppingu i 401,7 milijuna u YouTubeu.

Meta Platforms je prosječno imala 255 milijuna mjesečno aktivnih korisnika na Facebooku i oko 250 milijuna na Instagramu, gledano po zadnjih šest mjeseci prošle godine.

U Appleu su ustvrdili kako samo njihova trgovina aplikacijama App Store za iPhone, s više od 45 milijuna korisnika mjesečno, zadovoljava uvjete za vrlo veliku platformu online. No, ista će pravila primijeniti dobrovoljno za App Store za iPads, računala Mac, Apple Watch i TV, kao i pretplate na Apple Books

Amazon je objavio kako ima više od 45 milijuna korisnika u Uniji, dok Microsoftova tražilica Bing u prosjeku imala 107 milijuna korisnika mjesečno u zadnjih šest mjeseci.

Alibabino web odredište za trgovinu AliExpress imalo je od 1. kolovoza 2022. do 31. siječnja ove godine više od 45 milijuna korisnika.

TikTok je u zadnjih 45 dana imao 100,9 milijuna korisnika mjesečno u prosjeku.

Ebay je objavio kako je broj njihovih korisnika ispod granice propisane europskim zakonom.

Velike tehnološke tvrtke moraju objavljivati ove podatke svakih šest mjeseci, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.