Logo
Ispiši ovu stranicu

Kaos u Lufthansi zbog prerezanih optičkih kabela Istaknuto

Kaos u Lufthansi zbog prerezanih optičkih kabela

Zbog problema s IT-jem u Lufthansi otkazano je ili preusmjereno više letova u najprometnijoj njemačkoj zračnoj luci.

Otkazano je više od 200 letova u Frankfurtu, jednom od najvećih europskih aerodroma i važnom međunarodnom čvorištu. Tisuće putnika zbog toga nisu mogli stići na svoja odredišta. 

U njemačkom zrakoplovnom divu i Deutsche Bahnu za probleme su okrivili tvrtku koja je izvodila radove na željeznici na širem frankfurtskom području, tijekom kojih su oštećeni optički kabeli za širokopojasni prijenos podataka.

Raspad dva dana prije najavljenog štrajka

Zbog toga su prestali raditi sustavi za prijavu i ukrcaj na letove. Više je putnika na društvenim mrežama objavilo kako su Lufthansini djelatnici morali ručno obavljati proces ukrcavanja, koristeći papir i olovku, a digitalna obrada putničke prtljage bila je onemogućena.

Na kraju je njemačka kontrola leta bila prisiljena obustaviti dolazne letove.

I druge su zračne luke u Europi morale otkazivati letove zbog toga. Primjerice, pariški aerodrom Charles de Gaulle otkazao je dva leta, i vratio na polazni aerodrom još dva, dok je amsterdamski Schiphol otkazao jedan let za Frankfurt.

Iz Lufthanse su u međuvremenu priopćili kako su ponovno upogonili svoje IT sustave i kako očekuju povratak u normalno poslovanje u Frankfurtu tijekom četvrtka.

Pad IT sustava dogodio se dva dana prije najavljenog štrajka u sedam njemačkih zračnih luka, zbog kojih se očekuju značajni poremećaji u redovnom odvijanju zračnog prometa, piše Reuters.

Skandinavski zračni prijevoznik SAS bio je metom kibernetičkog napada, zbog kojeg je upozorio korisnike kako ne bi trebali koristiti njegovu aplikaciju. U međuvremenu su riješili problem.

Više zrakoplovnih tvrtki u Sjedinjenim Državama je u prosincu 2022. godine otkazalo više od 1.300 letova i odgodilo više od deset tisuća nakon što je zakazao ključni državni računalni sustav.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.