Logo
Ispiši ovu stranicu

Tesla bi do kraja godine mogla proizvesti dva milijuna vozila Istaknuto

Tesla bi do kraja godine mogla proizvesti dva milijuna vozila

Proizvođač električnih automobila Tesla Motors poslovnim je rezultatima za prošlo tromjesječje nadmašio očekivanja analitičara kad je riječ o prihodima i zaradi.

Od početka listopada do kraja prosinca 2022. godine ostvarili su 24,32 milijarde američkih dolara prihoda, uz zaradu od 1,19 USD po dionici. S oba rezultata su neznatno nadmašili očekivanja analitičara. Prihodi su značajno povećani u odnosu na isto vrijeme godinu dana ranije, kad su iznosili 17,72 mlrd. USD.

Pritom su prihodi od prodaje vozila rasli za 33 posto u odnosu na 2021. godinu, na 21,3 mlrd. USD, dok su prihodi od regulatornih poticaja iznosili 467 milijuna USD i bili su gotovo upola veći.

Pad bruto marže i tijeka novca

Usluge i ostali prihodi donijeli su 1,6 mlrd. USD, a proizvodnja i pohrana energije 1,31 mlrd. USD (iako uz porast troškova na 1,15 mlrd. USD).

Bruto marža za poslovanje koje se bavi automobilima bila je 25,9 posto, što je najniža razina u zadnjih pet tromjesječja. Operativni tijek novca manji je za 29 posto u usporedbi s godinom prije i 39 posto kad se gleda protekli kvartal. Iznosio je 3,28 mlrd. USD.

U Tesli su priznali kako su prosječne prodajne cijene njihovih vozila, općenito gledano, u silaznoj putanji već godinama, kao i da je "cjenovna pristupačnost" nužna kako bi ta tvrtka mogla izrasti u proizvođača koji prodaje više milijuna vozila godišnje.

Krajem prošle i tijekom ove godine Tesla je spustila cijene svojih automobila diljem svijeta, što je naljutilo kupce u Sjedinjenim Državama i Kini koji su nedavno kupili vozila po višim cijenama. Zbog istog razloga je praktično odmah došlo do pada cijena rabljenih Tesli na američkom tržištu.

S druge strane, spuštanje cijene je, čini se, potaklo potražnju jer je Tesla tijekom siječnja zabilježila najveći broj narudžbi otkad postoji. Barem je tako ustvrdio Elon Musk, koji također očekuje kako bi Tesla mogla do kraja ove godine proizvesti dva milijuna automobila, piše CNBC.

Od toga bi sto tisuća trebali biti Model S i X, a 1,8 milijuna Model Y i 3.

Naime, kako je rekao, zaprimili su broj narudžbi koji gotovo dvostruko nadmašuje proizvodne kapacitete. Tijekom ove godine namjeravaju povećavati proizvodnju što je brže moguće, kako bi zadržali cilj zbirnog godišnjeg rasta od 50 posto, zacrtan početkom 2021. godine.

Što se Twittera tiče, Muska ne brine negativan publicitet s kojim se mora nositi otkad je preuzeo tu tvrtku. U stvari, uvjeren je kako će ona poslužiti za snažno poticanje potražnje za Teslinim vozilima.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.