Logo
Ispiši ovu stranicu

Potvrđeno je: Microsoft nastavlja investirati u OpenAI Istaknuto

Potvrđeno je: Microsoft nastavlja investirati u OpenAI

Microsoft je najavio ulaganje vrijedno više milijardi američkih dolara u OpenAI, startup koji stoji iza robota za brbljanje ChatGPT-a.

Stigla je službena potvrda kako će Microsoft nastaviti investirati u razvoj umjetne inteligencije, nakon što su prije nešto manje od četiri godine s milijardu američkih dolara omogućili startupu Elona Muska i Sama Altmana razvoj tehnologija koje danas na velika vrata ulaze uz svakodnevnu uporabu.

Nagađalo se kako će udesetostručiti to svoje ulaganje. Microsoft nije otkrio o kojem se iznosu točno radi, navevši tek kako je riječ o "trećoj fazi" partnerstva, koje predviđa investiciju tešku više milijardi USD i koja će se protegnuti na više godine.

Nova superračunala i podrška u cloudu

Između ostalog, u planu je dodatni razvoj superračunala i podrške u računalnom oblaku za OpenAI. Obje tvrtke će imati mogućnost komercijalizirati tehnologiju temeljenu na umjetnoj inteligenciji, koja će biti rezultat te suradnje.

Ako dođe do dogovora, Microsoftovo ulaganje bi vrijednost OpenAI podiglo na 29 mlrd. USD. Dogovor navodno predviđa da će Microsoft dobivati 75 posto zarade koju ostvari OpenAI sve dok ne povrati početnu investiciju, jednom kad OpenAI osmisli način kako zarađivati na botu ChatGPT i drugim proizvodima, kao što je alat za izradu slika Dall-E.

Nakon toga bi Microsoft imao 49 posto udjela u OpenAI-ju. Drugi investitori bi podijelili još 49 posto, a neprofitna organizacija u čijem je trenutno vlasništvu bi dobila preostalih dva posto. Osim Microsofta, u novu investicijsku rundu uključili bi se i drugi ulagači.

Microsoft tim potezom nastoji ostati među predvodnicima razvoja generativne umjetne inteligencije, tehnologije koja može iz dostupnih joj podataka naučiti kako stvoriti bilo kakvu vrstu sadržaja na zahtjev.

Prošlog su tjedna objavili kako namjeravaju ugraditi takvu umjetnu inteligenciju u sve svoje proizvode. Već su ju počeli dodavati u tražilicu Bing, nadajući se kako bi napokon mogla ravnopravno konkurirati Googleu, piše Reuters.

OpenAI namjerava nastaviti stvaranje inteligencije nalik ljudskoj, namijenjenoj strojevima.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.