Logo
Ispiši ovu stranicu

Investitori aktivisti ulaze u Salesforce Istaknuto

Investitori aktivisti ulaze u Salesforce

Hedge fond Elliott Investment Management preuzeo je značajan aktivistički udio u Salesforceu, nakon što su u toj tvrtci podijelili hrpu otkaza i iskusili značajan pad vrijednosti dionice.

Taj je fond poznat po tome što često traži strateške zaokrete u kompanijama čije udjele kupuje i traži predstavnike u upravnom odboru. Između ostalih, tako su djelovali u Paypalu, Pinterestu i Western Digialu. Prošle su godine ostvarili rekordni prihod od 13 milijardi američkih dolara.

U Salesforceu su preuzeli udio vrijedan više milijardi američkih dolara. Trenutna tržišna vrijednost te tvrtke je 151 mlrd. USD, upola manje od maksimuma postignutog tijekom 2021. godine (više od 300 mlrd. USD).

Ogroman rast broja zaposlenih

Osim Elliott Investment Managementa, udio u Salesforceu također je kupio i Starboard Value, u listopadu 2022. godine. U tom fondu smatraju kako Salesforce ima problema s pretvaranjem rasta u profitabilnost.

Salesforce je tijekom ovog mjeseca najavio kako će srezati oko deset posto od ukupno oko 80 tisuća zaposlenih i riješiti se nekretnina koje mu nisu nužne za poslovanje kako bi se prilagodili uvjetima smanjenje potražnje i potrošnje. Glavni izvršni direktor Marc Benioff osobno je preuzeo odgovornost za otkaze.

U protekle četiri godine povećali su broj zaposlenih za blizu četiri puta, ponajviše nizom preuzimanja među kojima se ističe Slack 2021. godine, za 27,7 mlrd. USD. Od siječnja 2020. broj zaposlenih u Salesforceu je do kraja listopada prošle godine porastao za više od 30 tisuća.

Bret Taylor - koji je uz Benioffa bio glavni izvršni direktor Salesforcea - najavio je kako će napustiti tu tvrtku kako bi se bavio novim poduzetničkim pothvatima. Smatralo ga se logičnim nasljednikom ukoliko Benioff zbog bilo kojeg razloga odluči prepustiti kormilo te tvrtke nekome drugome, piše Yahoo Finance.

Odlazak u studenom 2022. najavili su Gavin Patterson, predsjednik i direktor strategije Salesforcea, kao i Jonathan Prince, viši dopredsjednik zadužen za marketing, brend i komunikacije.

Otprilike u isto vrijeme ostavku je dao i Stewart Butterfield, glavni izvršni direktor Slacka, a za njim je otišla i glavna direktorica za proizvode Tamar Yehoshua.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.