Logo
Ispiši ovu stranicu

I kriptotvrtka braće Winklevoss će u stečaj Istaknuto

I kriptotvrtka braće Winklevoss će u stečaj

Zajmodavac kriptovaluta Genesis Global Capital sprema se zatražiti pokretanje stečajnog postupka.

Bankrot te tvrtke očekuje se već tjednima, nakon što je zamrznula isplate klijentima 16. studenog 2022. godine, po kolapsu kriptomjenjačnice FTX. Očekuje se kako bi stečaj u Genesisu mogao biti pokrenut do kraja ovog tjedna.

Pregovarali su, piše MarketWatch, o unaprijed dogovorenom stečajnom planu u sklopu kojeg bi vjerovnici morali pričekati godinu do dvije prije no što bi mogli vratiti svoj novac.U zamjenu bi dobili isplatu u gotovini i udjelima s Genesisovom matičnom tvrtkom Digital Currency Group (DCG).

Koga bi mogli povući za sobom?

Investitori strahuju kako bi stečaj Genesisa mogao za sobom povući i DCG, u čijem su vlasništvu tvrtke Grayscale (upravljanje digitalnom imovinom) i CoinDesk (medijsko web odredište posvećeno kriptovalutama). Jedan od većih ulagača u DCG je japanski SoftBank.

Nakon urušavanja FTX-a više je tvrtki bilo prisiljeno na bankrot, uključujući BlockFi (također zajmodavac) i Core Scientific (jedan od najvećih rudara kriptovaluta u Sjedinjenim Državama). Genesis, DCG i vjerovnici su razmijenili nekoliko prijedloga kako razriješiti krizu.

Genesis je također u sporu s tvrtkom Gemini, koju su također osnovali braća Cameron i Tyler Winklevoss.

Gemini je, u suradnji s Genesisom, nudio proizvod temeljen na kriptovalutama nazvan Earn. Sad tvrde kako im Genesis duguje 900 milijuna američkih dolara vezanih uz taj proizvod.

Genesis vjerovnicima ukupno duguje više od tri milijarde USD. Osim Geminija, među većim vjerovnicima je nizozemska mjenjačnica Bitvavo, kojoj duguju 280 milijuna eura.

Američka regulatorna agencija Securities and Exchange Commission prošlog je tjedna objavila kako je podigla optužnicu protiv Genesisa i Geminija zbog ilegalne prodaje vrijednosnica tisućama investitora, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.