Logo
Ispiši ovu stranicu

Nova runda otkaza u kriptotvrtkama, otkazuju se uredi Istaknuto

Nova runda otkaza u kriptotvrtkama, otkazuju se uredi

Osim što dijele otkaze u tisućama, tehnološki divovi također se rješavaju i viška uredskog prostora. Može li to potaknuti novi val poduzetništva i startupova?

Amazon, Meta Platforms, Twitter i niz drugih tvrtki posegnule su za otkazima kako bi smanjile troškove uslijed pogoršanih makroekonomskih uvjeta poslovanja, ali i zbog toga što su previše zapošljavale za vrijeme pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Meta je, primjerice, otpustila 11 tisuća djelatnika. No, iz te su tvrtke također najavili kako će dati u podnajam uredske prostore u Seattleu (SAD) koji im više nisu potrebni. Nedavno su odustali i od nekretnina u gradu New York.

Nije riječ samo o uredima koji će opustjeti zbog podijeljenih otkaza, već i posljedici toga što je Meta prihvatila mogućnost rada na daljinu, pa njeni radnici u većoj mjeri rade od kuće i s drugih lokacija.

Prilika za startupove?

Sličan obrazac vrijedi i za niz drugih tehnoloških tvrtki koje su posegnule za otkazima.

Podnajam te vrste u pravilu dolazi uz popust, što bi moglo biti povoljno za nove startupove koji ih ne bi mogli platiti po redovnoj cijeni. Također bi moglo doći do pada cijena najma općenito, uslijed smanjene potražnje.

Naravno, startupovi bi se također mogli odlučiti na rad od kuće i tako uštedjeti na troškovima uredskog prostora. Ipak, rad u timovima i vlastiti radni prostor koji je na raspolaganju mimo kuće, stana ili kafića svakako ima svoje prednosti, piše Yahoo Finance.

Niz tvrtki koje se bave kriptovalutama također je zahvatio val otpuštanja nakon sloma kriptomjenjačnice FTX. Genesis, Coinbase, Blockchain.com i Crypto.com najavili su značajno smanjenje radne snage. Nekima od njih (Crypto.com, Genesis) to je druga runda otkaza u kratko vrijeme.

Genesis i Gemini, tvrtke koje su osnovala braća Winklevoss, američka je regulatorna agencija Securities and Exchange Commission (SEC) optužila za nezakonitu pnudu neregistriranih vrijednosnica.

Glavni izvršni direktor Geminija Tyler Winklevoss objavio je na Twitteru kako je taj potez SEC-a potpuno kontraproduktivan. No, čelni ljudi Coinbasea, Ripplea i drugih tvrtki zatražili su jaču regulaciju kriptotržišta, piše Business Insider.

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.