Logo
Ispiši ovu stranicu

Appleov Tim Cook će si gotovo prepoloviti plaću Istaknuto

Appleov Tim Cook će si gotovo prepoloviti plaću

Ciljana kompenzacija za Appleovog glavnog izvršnog direktora bit će u ovoj godini više od 40 posto niža nego lani.

Do promjene je došlo na njegov zahtjev i uz podršku ključnih dioničara. Temeljna plaća (tri milijuna američkih dolara) i godišnji poticaji (šest mil. USD) neće biti smanjeni, već će se rez odraziti na negotovinskim kompenzacijama, koje će pasti s prošlogodišnjih 75 mil. USD na 40 mil. USD.

Cook bi do kraja 2023. godine trebao zaraditi 49 mil. USD. Prošle je godine ukupno dobio 83. mil. USD u dionicama, 12 mil. USD u poticajima i tri mil. USD plaće, kao i niz drugih povlastica.

Apple je također ograničio broj dionica koje će Cook primiti ako se odluči otići u mirovinu prije 2026. godine. Smanjenju plaće usprkos, Appleov nadzorni odbor pohvalio je Cookov rad i vjeruje u ispravnost njegovih dugoročnih strateških odluka, piše CNBC.

Čeka ih zahtjevna godina

Od 2011. godine, kad je preuzeo kormilo tvrtke, Appleova dionica je ostvarila povrat od 1.212 posto. Indeks S&P je u istom razdoblju vratio 290 posto vrijednosti.

Iako je Apple i dalje vrlo uspješna tvrtka, njena je tržišna vrijednost pala s jednog bilijuna USD, što je bio vrhunac dosegnut prije godinu dana.

Jabučari su suočeni s problemima u proizvodnji pametnog telefona iPhone, uređaja koji im i dalje donosi najviše novca. Postoji i određena razina neizvjesnosti oko toga hoće li novi proizvodi koje priprema uspjeti polučiti uspjeh na tržištu, kao i hoće li uopće biti predstavljeni tijekom ove godine.

Primjerice, dugo očekivana konzola za virtualnu stvarnost još nije službeno najavljena. Očekuje se kako bi se to napokon moglo dogoditi tijekom proljeća ove godine, piše Verge.

Titan, projekt Appleovog automobila o kojem se također već godinama nagađa, navodno neće biti tako skoro realiziran. A Apple će se tijekom ove godine morati, kao i sve druge tvrtke u tehnološkoj branši, nositi s makroekonomskim okruženjem nepovoljnim po poslovanje.

Drugi tehnološki divovi, poput Amazona i Meta Platformsa, već su posegnuli za otkazima. U Appleu se nisu još odlučili na rezove te vrste, ali jesu najavili usporavanje zapošljavanja.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.