Logo
Ispiši ovu stranicu

Pronađeno je još novca FTX-ovih korisnika Istaknuto

Pronađeno je još novca FTX-ovih korisnika

U posrnuloj mjenjačnici kriptovaluta FTX pronašli su imovinu vrijednu više od pet milijardi američkih dolara.

Otkrivena je gotovina, likvidne kriptovalute i likvidne investicijske vrijednosnice. Riječ je o sredstvima povrh onih koje su nedavno zaplijenile regulatorne vlasti na Bahamima, gdje je sjedište FTX-a.

Dosad je u FTX-u identificirano više od devet miljuna korisničkih računa, s oko 120 mlrd. povezanih transakcija.

Velik korak naprijed

Do 20. prosinca prošle godine ukupno je bilo locirano oko milijarde USD sredstava FTX-a, pa ovo otkriće predstavlja veliki korak naprijed. Stečajna uprava FTX-a također planira monetizirati 300 drugih nestrateških ulaganja, s knjigovodstvenom vrijednošću od 4,6 mlrd. USD, piše Yahoo Finance.

Ipak, još nije poznato kolike su gubitke pretrpjeli korisnici FTX-a nakon što je ta kriptomjenjačnica zatražila pokretanje stečaja u studenom 2022. godine. U to vrijeme bilo je procijenjeno kako je nestalo oko osam mlrd. USD koji pripadaju njenim klijentima.

Tužitelji su optužili bivšeg glavnog izvršnog direktora Sama Bankmana-Frieda za orkestriranje prijevare epskih razmjera, koja je investitore, korisnike i kreditore moguće koštala milijarde USD.

Protiv njega je podignuta optužnica u kojoj se tvrdi kako je pronevjerio i zlorabio povjerena mu sredstva za isplatu dugova povezane tvrtke, fonda Alameda Research, i druge investicije.

Alameda Research je od FTX-a posudila 65 mlrd. USD, za što su kupovani zrakoplovi, priređivane zabave, dijeljene donacije političarima i odobravani osobni zajmovi osnivačima, između ostalog. Sponzorirali su također FTX Arenu u Miamiju (SAD), tim Formule 1, igru League of Legends, festival Coachellu i još puno toga. Kockali su se ulaganjima u kriptovalute, često neuspješno.

Bankman-Fried tvrdi kako nije kriv za prijevaru i obmanu investitora. Među oštećenima su američki sportaš Tom Brady, njegova bivša supruga i manekenka Giselle Bündchen te vlasnik kluba New England Patriots Robert Kraft, piše BBC. Imena ostalih vjerovnika zaštićena su sudskom odlukom, iako to neće biti trajna mjera, čini se.


Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.