Logo
Ispiši ovu stranicu

Europska komisija priprema teren za "porez na internetski promet" Istaknuto

Europska komisija priprema teren za "porez na internetski promet"

Europska komisija želi podatke velikih tehnoloških tvrtki i telekoma u Europskoj uniji o planovima ulaganja i gradnje infrastrukture u računalnom oblaku.

Komisija te podatke želi prikupiti prije no što pripremi zakone koje bi te tvrtke mogle prisiliti na plaćanje troškova mrežne infrastrukture.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia i drugi veliki operatori tvrde kako bi sudjelovanje u financiranju mrežne infrastrukture bilo pravedno jer šest najvećih pružatelja sadržaja troši nešto više od pola podatkovnog prometa internetom. To se ponajprije odnosi na one koji se bave streamingom videa. Europski su telekomi krajem rujna 2022. godine javno zatražili podjelu troškova mrežne infrastrukture s velikim tehnološkim tvrtkama.

Postoji li investicijski jaz?

Google, Netflix, Meta Platforms, Amazon i drugi tehnološki divovi smatraju taj prijedlog uvođenjem poreza na internetski promet, što bi se moglo negativno odraziti na europska pravila o neutralnosti interneta, prema kojima se sve korisnike treba tretirati jednako.

Komisija namjerava javno savjetovanje pokrenuti idućeg tjedna putem podužeg upitnika, iako bi moglo doći do promjene termina, piše Reuters. Proći će barem 12 tjedana prije no što izradi nacrt zakonskog prijedloga, o kojem će potom pregovarati države-članice Unije i europski zakonodavci prije no što postane zakon.

Tehnološki divovi će trebati dati podatke o planiranim investicijama, kako će se one razvijati i je li prisutan investicijski jaz. Nije objašnjeno na što bi se investicijski jaz mogao odnositi, ali vjerojatno je riječ o nesrazmjeru između ulaganja tih tvrtki u cloud infrastrukturu naspram investicija u druge oblike infrastrukture.

Također će se trebati očitovati o prijelazu na infrastrukturu u računalnom oblaku jer regulatorna tijela žele raspravu koja će ići dalje od kabela i baznih postaja, kao i reći u kakvim su odnosima s telekom operatorima.

Bit će i pitanja o reguliranju mrežnih naknada u drugim dijelovima svijeta, poput Južne Koreje i Australije.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.