Logo
Ispiši ovu stranicu

Coinbase će otpustiti blizu tisuću zaposlenih Istaknuto

Coinbase će otpustiti blizu tisuću zaposlenih

Coinbase će otpustiti oko petine zaposlenih kako bi tvrtka opstala dok tržište kriptovaluta klizi prema dolje.

Otkaze će dobiti 950 od ukupno oko 4.700 djelatnica i djelatnika, koliko ih je bilo na platnom popisu krajem rujna 2022. godine.

Coinbase je još u lipnju te godine otpustio 18 posto zaposlenih, pravdajući se upravljanjem troškovima i prebrzim rastom dok su uvjeti na tržištu bili povoljni.

Nije išlo bez otkaza

Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong rekao je CNBC-ju kako su već tada trebali napraviti dublje rezove, ali vjeruje kako ni sad nije kasno. Smanjivanje troškova je bilo nužno, nije išlo bez otpuštanja, dodao je.

Nova runda otkaza donijet će jednokratne troškove između 149 i 163 milijuna američkih dolara za prvo ovogodišnje tromjesječje. No, donijet će i smanjenje troškova za 25 posto., a i gubici nakon što se odbije EBITDA za cijelu godinu bi trebali biti u okviru prethodno planiranih 500 mil. USD.

Tržište kriptovalutama zadnjih mjeseci potresaju slomovi više velikih tvrtki, među kojima svakako prednjači kolaps kriptomjenjačnice FTX, druge po veličini na svijetu. U Coinbaseu su neodgovorno ponašanje Sama Bankmana-Frieda i drugih u FTX-u proglasili jednim od glavnih krivaca za probleme u kojima se sad nalaze.

Također upozoravaju kako se stečajevima i problemima općenito u sektoru kriptovaluta još ne nazire kraj. Moglo bi biti novih bankrota i pojačanog nadzora regulatornih institucija.

Vrijednost dionica Coinbasea pala je više od 83 posto u proteklih godinu dana. Digitalna valuta bitcoin je u istom razdoblju izgubila 58 posto vrijednosti.

Ali, Coinbase je također žrtva vlastitih loših procjena, odnosno prekomjernog zapošljavanja tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. U tome nisu usamljeni.

Amazon je najavio 18 tisuća otkaza, Meta Platforms 11 tisuća, Salesforce više od sedam tisuća, Twitter je prepolovljen, Microsoft će otpustiti oko tisuću... Otkazi su najavljeni i u drugim kriptotvrtkama, kao što su Genesis, Gemini i Kraken.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.