Logo
Ispiši ovu stranicu

Otkazi ne posustaju: Veliki rezovi u Amazonu i Salesforceu Istaknuto

Andrew Jassy (Amazon) Andrew Jassy (Amazon) Lisi Mezistrano Wolf | Wikipedia

Zbog pogoršavanja globalne ekonomske situacije Amazon namjerava otpustiti više od 18 tisuća zaposlenih, dok će Salesforce srezati deset posto svoje radne snage.

Otkazi u Amazonu će pogoditi više timova, među kojima su odjel za upravljanje ljudskim resursima i Amazon Stores.

Prvi čovjek Amazona Andrew Jassy je u studenom 2022. godine najavio kako će početkom ove godine nastaviti dijeliti radne knjižice. Procjene su tada govorile o oko deset tisuća ljudi.

Jassy je rekao kako je odluka o više od 18 tisuća otkaza bila teška, ali će tvrtci pomoći na dulji rok. Zaposlenici koji će biti otpušteni o tomeće biti obavješteni počevši od 18. siječnja.

Gore nego Meta Platforms

Kao i brojne druge tehnološke tvrtke, Amazon je povećao broj zaposlenih tijekom proteklih par godina, kako je potražnja za e-trgovinom rasla uslijed promjene navika zbog mjera karantene uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Ali, po završetku pandemije kupci su se uvelike vratili starim navikama, a opći makroekonomski uvjeti poslovanja pogoršali zbog rasta inflacije i kamatnih stopa, piše CNN.

Amazon će otkazima nadmašiti Meta Platforms, koja je u jednoj rundi prošle godine najavila otpuštanje više od 11 tisuća ljudi. U nizu tehnoloških tvrtki koje su se odlučile na taj korak ističu se i Twitter, koji je prepolovio svoju radnu snagu nakon što ga je preuzeo Elon Musk, kao i Hewlett-Packard, Microsoft, Intel, Seagate...

Salesforce će smanjiti broj zaposlenih na globalnoj razini za deset posto (što je nešto manje od osam tisuća ljudi) i smanjiti troškove na uredske prostore. Glavni izvršni direktor Marc Benioff je u pismu radnicima priznao kako je tvrtka zaposlila previše ljudi i preuzeo odgovornost za otkaze.

Salesforce se obvezao na postizanje operativne marže od 25 posto do kalendarske 2025. godine. Uspiju li u tome, bit će to značajno povećanje u odnosu na 20,4 posto, što je bio cilj za 2022. godinu, piše Yahoo Finance.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.