Logo
Ispiši ovu stranicu

InfoDom završio europski projekt vrijedan 1,7 milijuna eura Istaknuto

Boris Blumenschein Boris Blumenschein

Tvrtka InfoDom je uspješno zaključila projekt CEKOM (Centar kompetencija) Food&Rural za digitalnu transformaciju prehrambene industrije na ruralnim područjima.

Infodom je taj projekt s partnerima - Zavodom za informatičku djelatnost Hrvatske (ZIH) i Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) te Inovacijskim centrom Nikola Tesla, kao suradnikom na projektu - započeo u svibnju 2020. godine.

Razvijeno je osam za korisnike besplatnih platformi, omogućena apsorpcija digitalne transformacije i industrije 4.0 u ruralnim područjima, otvoreni su potencijali za konkurentnost subjekata u ruralnim područjima te prilike za ubrzani društveni razvoj i očuvanje naseljenosti ruralnih područja, poručili su iz Infodoma.

Osam novih proizvoda na tržištu

Kroz aktivnosti istraživanja i razvoja provedenih u projektu, stvoren je digitalni ekosustav agrotehnoloških rješenja za uspješnu komercijalizaciju CEKOM-ovih rezultata koji se odnose na razvoj mehanizama učinkovitijeg korištenja resursa primjene znanja i inovacija u proizvodnji, preradi i distribuciji hrane. Sustav bi trebao kontinuirano povezivati međusobno komplementarne skupine poduzeća, ljudi ili stvari koji dijele standardizirana rješenja.

Projekt je rezultirao s osam novih proizvoda na tržištu, koji zajedno čine jedinstvenu cjelinu: IoT platforma, sustav za podršku odlučivanju, distribucijska platforma za hranu, portal za razvoj ekosustava, sustav kontrolnih listi i samoprovjere, baza znanja, BigData platforma i portal zdravstvenog odnosno ruralnog turizma.

CEKOM je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnom vrijednosti od 13.140,060,37 kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava 7.762.038,35 kuna. U projektu je sudjelovalo 30-tak stručnjaka raznih profila.

"Naši stručnjaci te partneri u projektu uspješno su realizirali predviđene ishode Centra. Riječ je o dobrim praksama za primjenu digitalnih tehnologija u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koje će od sad biti dostupne za 170 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te malih i srednjih tvrtki koje će moći digitalizirati svoje poslovne procese", istaknuo je voditelj CEKOM-a i član uprave InfoDoma Boris Blumenschein.

Platforme su dostupne na www.foodandrural.eu i www.zdravoiprirodno.hr.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.