Logo
Ispiši ovu stranicu

Više tehno projekata zbog krize nije uspjelo preživjeti 2022. godinu Istaknuto

Više tehno projekata zbog krize nije uspjelo preživjeti 2022. godinu

Godina na izmaku nije bila blistava za velike tehnološke tvrtke. Gospodarska situacija je bila loša, cijene dionica su pale, inflacija je naglo porasla, počelo je stezanje remena nakon dugog vremena rasta.

Kako bi se uhvatile u koštac s za poslovanje nepovoljnim okruženjem, te su tvrtke počele dijeliti otkaze, ali i rezati projekte i inicijative koje nisu donosile novac. Neki među njima su bili veliki projekti u koje je uloženo puno resursa, dok su drugi bili manje ambiciozni proizvodi i usluge.

Iznimkom se pokazala tvrtka Meta Platforms, koja je nastavila ulagati ogromne količine novca u metaverzum - projekt koji možda nikad neće biti isplativ - zato što Mark Zuckerberg uporno tvrdi kako je upravo to budućnost te tvrtke i interneta općenito. Koliko dugo će moći nastaviti tako, pitanje je.

Evo pregleda nekoliko projekata koji se nisu pokazali isplativima tijekom 2022. godine.

Rezanje proizvoda i usluga

Već spomenuta Meta morala je otpustiti više od 11 tisuća zaposlenih u studenom, dok je vrijednost njihove dionice padala prema povijesno najnižim razinama. Na udaru rezova su se našali i hardver koji nije povezan s metaverzumom, poput kamere Portal ili pametnog sata te newsletter Bulletin, a odjel za eksperimentalne proizvode toliko je navodno smanjen da se bavi samo kratkim video zapisima.

Google i matični mu Alphabet nisu imali tako lošu godinu kao Meta, ali ne može se reći ni kako je bila dobra. Zasad su srezali Area 120, inkubator u kojem zaposlenici mogu isprobati svoje ideje. Šuška se o otkazima u dogledno vrijeme. Pixelbook, luksuznije izdanje Chromebooka, više se ne proizvodi.

Tim za Google Assistant značajno je smanjen, servis za igre u računalnom oblaku Stadia bit će ugašen u siječnju 2023. Kao i Meta, odustali su od dugo planirane gradnje podatkovnog centra.

Amazon je u sličnim problemima. Vrijednost dionice prepolovila se tijekom ove godine, otkazi kucaju na vrata. Neizvjesna je budućnost nekoliko skladišta i pogona za isporuku, kao i proizvoda te servisa poput glasovnog pomoćnika Alexe.

Glow, uređaj za video pozive namijenjen djeci, ukinut je godinu dana nakon što je predstavljen. S krajem godine će biti obustavljen i servis Amazon Care, iako je Amazon platio milijarde za preuzimanje One Medicala kako bi ga pokrenuo.

Laboratorij Grand Challenge, u kojem je Amazon razvijao ambiciozne projekte, navodno je tijekom listopada obustavio tri od pet projekata. Wickr, aplikacija koju je Amazon kupio prošle godine, od kraja 2023. više neće biti besplatna. U istom roku bit će ugašen i cloud servis Drive.

Iskustvo s krizama

Apple navodno neće odustati od konzole za virtualnu stvarnost u 2023., ali tajanstveni projekt razvoja automobila će po tko zna koji put biti odgođen. S druge strane, šire se u područje oglašavanja kako bi otvorili nove izvore prihoda.

Microsoft je također otpuštao ljude tijekom ove godine, a i njihova konzola HoloLens VR ima problema, čini se. Iako, i Apple i Microsoft su već dulje vrijeme prisutni. Ovo nije prva kriza s kojom se susreću.

Snap se teško nosio s promjenama u oglašivačkoj industriji. Otpustili su na tisuće zaposlenika i obustavili razvoj bespilotne letjelice za autoportrete Pixy. Također će agresivnije pokušati monetizirati odjel za proširenu stvarnost.

Twitter je... Pa, u kaosu, ali ponajprije zbog poteza povučenih nakon što ih je preuzeo Elon Musk.

Netflix, nekad perjanica internetskog streaminga, gubi pretplatnike i bio je prisiljen uvesti oglase, čemu se dugo bio opirao.

Disney+ je također ponudio mogućnost gledanja sadržaja uz prikaz oglasa i podigao cijenu usluge bez oglasa. CNN+ je ugašen nakon manje od mjesec dana, HBO je obustavio nekoliko projekata koji su bili u pripremi i potpuno uklonio pojedine programe, piše Vox.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.