Logo
Ispiši ovu stranicu

Europska komisija odustaje od istrage protiv Amazona Istaknuto

Europska komisija odustaje od istrage protiv Amazona

Amazon će uvesti velike promjene u svoju poslovnu praksu kako bi okončao istrage oko zlorabe tržišnog položaja u Europi.

Između ostalog, njegovi će korisnici dobiti vidljivije mogućnosti izbora pri kupovini proizvoda, a članovi programa Prime više mogućnosti kad je riječ o dostavi.

Europska komisija prihvatila je pravno obvezujuće obećanje Amazona kako bi okončala dvije istrage zlorabe tržišnog položaja kojima je ta tvrtka bila podvrgnuta. Europski regulatori mogli su kazniti Amazon globom u iznosu do deset posto prihoda te tvrtke na globalnoj razini.

Nova pravila igre za idućih sedam godina

Na dogovor se gleda kao na korak naprijed za europske vlasti u pritisku na velike tehnološke tvrtke. Dolazi tek dan nakon što je Komisija optužila tvrtku Meta Platforms za gušenje tržišnog natjecanja u segmentu malih oglasa.

Prije toga je Google kažnjen globama vrijednim milijarde eura, pokrenuta je istraga protiv Applea, a za iduću godinu je u planu primjena niza regulativa koje bi trebale spriječiti dominaciju pojedinih tvrtki na tržištima online.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager istaknula je kako su dogovorom postavljena pravila kojih će se Amazon morati pridržavati, umjesto da ih ta tvrtka određuje drugim tržišnim igračima.

Sporazumom je pokriveno samo Amazonovo poslovanje u Europi. Bit će na snazi sedam godina. Amazon promjene u poslovanje mora uvesti do lipnja 2023. godine, piše AP.

Iako se ne slažu s nekim od zaključaka o njihovom poslovanju do kojih je Komisija dosad došla, u Amazonu su zadovoljni postignutim sporazumom.

U srpnju ove godine ponudili su ustupke kako bi divje istrage protiv njih bile okončane. Nakon toga su unijeli dodatna poboljšanja, koja je Komisija tražila nakon konzultacija sa skupinama za zaštitu potrošača, tvrtkama za dostavu, izdavačima i akademskom zajednicom.

Obećali su jednaku vidljivost konkurentskih proizvoda u premijskim dijelovima svog web-odredišta. Konkretnije, u Europi će uz Amazonovu ponudu biti vidljiva i druga za isti proizvod, s drukčijom cijenom i mogućnošću dostave.

Također bi trebao biti olakšan pristup servisu Prime za trgovce i dostavljače. U Amazonu su se obvezali prestati diskriminirati trgovce koje ne koriste njihovu logistiku i dostavu, odnosno omogućiti slobodan izbor dostavne službe.

Uz to, prestat će koristiti podatke koji nisu javni i koje prikupljaju nezavisni trgovci kako bi se natjecao protiv njih. To se odnosi na podatke o prodaji, prihodima, isporukama, cijenama transakcija, broju posjetitelja...

Uspjeh europskih regulatora mogao bi potaknuti američke i britanske na povlačenje sličnih poteza. Amazonu će biti teško odbiti uvođenje takvih promjena na domaćem tržištu nakon što je pristao uvesti ih na europskom.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.