Logo
Ispiši ovu stranicu

Europska komisija pokreće istragu protiv Microsofta zbog Teamsa? Istaknuto

Europska komisija pokreće istragu protiv Microsofta zbog Teamsa?

Microsoft bi mogao postati predmetom istrage Europske unije zbog zlorabe dominantnog tržišnog položaja kad je riječ o aplikaciji Teams.

Do pokretanja istrage moglo bi doći nakon što su se iz aplikacije Slack (u vlasništvu tvrtke Salesforce) Europskoj komisiji požalili na to što Microsoft integrira svoju aplikaciju za razgovore i video konferencije Teams u svoj proizvod Office.

U Slacku smatraju kako je to dovoljno za optužbu o nepoštenoj tržišnoj utakmici. Zatražili su od europskih regulatora da Microsoft prisile na razdvajanje Teamsa od Officea i ponude ga na tržištu po pravednim komercijalnim cijenama.

Dosad platili više od dvije milijarde eura globe

Microsoft je Teams predstavio 2017. godine, nastojeći ugrabiti dio brzorastućeg i lukrativnog tržišta softvera za suradnju na radnom mjestu. Procjenjuje se kako ima 270 milijuna dnevno aktivnih korisnika, što je gotovo pa dvostruko više nego u 2021. godini.

Europska komisija je tijekom listopada odaslalal niz upitnika kako bi prikupila više informacija o tome kako Microsoft pakira zajedno svoje proizvode, nakon što je već bila poslala jednu rundu u listopadu 2021. godine. To se tumači kao znak kako se pripremaju na pokretanje službene istrage, piše Reuters.

Komisija je dosad već bila oglobila Microsoft s 2,2 milijarde eura zbog više raznih prekršaja.

Amazon i Google su se krajem kolovoza ove godine Uniji požalili zbog promjena u Microsoftovom poslovanju vezanom uz računalstvo u oblaku. Ustvrdili su kako će to ograničiti konkurenciju i obeshrabriti korisnike u prijelazu s jednog servisa na suparnički.

Europski parlament je početkom srpnja dao zeleno svjetlo Zakonu o digitalnim uslugama. Taj pravni akt, između ostalog, velikim tehnološkim tvrtkama brani pogodovanje vlastitim proizvodima i uslugama na štetu drugih, kao i sprječavanje korisnika u uklanjanju predinstaliranog softvera.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.