Logo
Ispiši ovu stranicu

Neredi i nasilje u najvećem proizvođaču iPhonea na svijetu Istaknuto

Neredi i nasilje u najvećem proizvođaču iPhonea na svijetu Steve Jurvetson/Wikipedia

Stotine radnika u glavnoj kineskoj tvornici koja proizvodi Appleove pametne telefone iPhone sukobilo se sa zaštitarima.

Do okršaja je došlo nakon blizu mjesec dana strogih epidemioloških mjera, uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Radnici u tvornici grupacije Foxconn Technology izašli su iz spavaonica u rano jutro u srijedu, naguravajući se s osobljem zaduženim za sigurnost od kojeg su bili višestruko brojčaniji, sudeći prema video zapisima svjedoka.

Problem su plaće i COVID

U drugom se videu može vidjeti kako nekoliko zaštitara palicama premlaćuje osobu koja leži na tlu. Mogu se čuti povici "Borite se!" dok su skupine ljudi silom probile barikade.

U jednom trenutku nekoliko prosvjednika okružilo je policijski automobil sa službenicima u njemu i počelo ga ljuljati uz vrištanje.

Prosvjed je započeo tijekom noći zbog neisplaćenih plaća i straha od širenja zaraze, piše Bloomberg, a prenosi Yahoo Finance. Nekoliko radnika je ozlijeđeno, a na mjesto događaja stigla je policijska postrojba specijalizirana za suzbijanje nereda.

Još jedan video prikazuje gnjevne radnike kako su okružili tihog direktora koji je tijekom konfrontacije držao pogled usmjeren prema tlu. Stjerali su ga u kut u konferencijskoj sobi kako bi iznijeli svoje optužbe i doveli u pitanje njihove rezultate testiranja na COVID.

Pogon kod grada Zhengzhoua do izbijanja nereda funkcionirao je normalno, ustvrdio je glasnogovornik Foxconna. Prema njegovim riječima, do nasilja je došlo nakon što se dio nedavno pristiglih zaposlenika potužio zbog bonusa na plaću.

U Foxconnu tvrde kako sve takve isplate rješavaju strogo se pridržavajući ugovorom predviđenih obveza. Kako bi bilo izbjegnuto ponovno izbijanje nasilja, pregovori s radnicima i vlastima su nastavljeni, dodali su. Nisu obrazložili o čemu se konkretno radi.

Rijedak slučaj nasilja i nereda odraz je rastućih napetosti otkad je u listopadu ponovno uvedena karantena. Brojni od više od 200 tisuća radnika našli su se u izolaciji, s minimumom hrane i lijekova.

Mnogi među njima pobjegli su iz tvornice tijekom proteklog mjeseca. Činilo se kako su Foxconn i vlasti bili uspjeli situaciju dovesti pod kontrolu zadnjih tjedana, obećavajući neuobičajeno visoke plaće i bolje uvjete rada.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.