Logo
Ispiši ovu stranicu

Dva Estonca kriptoprijevarom došli do više od pola mlrd. USD Istaknuto

Dva Estonca kriptoprijevarom došli do više od pola mlrd. USD

Policija je u Estoniji uhitila dva muškarca koje sumnjiči za prijevaru kriptovalutama vrijednu 575 milijuna američkih dolara.

Estonska policija surađivala je s agencijom FBI, a američke vlasti traže izručenje dva osumnjičenika, Sergeja Potapenka i Ivana Turogina.

Ta su dva 37-godišnjaka navodno naveli na stotine tisuća ljudi na ulaganje u servis za rudarenje kriptovaluta HashFlare i lažnu virtualnu banku Polybius.

Devet godina duga Ponzijeva šema

Prijevara je, piše Register, počela u prosincu 2013. godine, kad su pokrenuli lažni posao HashCoins. Navodno su trebali proizvoditi i prodavati bitcoine te hardver i opremu za rudarenje kriptovalutama.

U stvari su povremeno preprodavali opremu koju su proizveli drugi, ali nikad nisu izrađivali vlastite komponente, niti su imali dovoljno kapaciteta za isporuku naručene robe, iako su tražili plaćanje unaprijed po narudžbi.

Kako bi izbjegli povrat novca, naručiteljima su ponudili postotak od zarade od nove operacije rudarenja HashFlare, za koju su tvrdili kako je koristila opremu HashCoinsa.

Od 2015. do 2019. godine klijenti diljem svijeta navodno su kupili udjele u HashFlareu vrijedne više od pola milijarde USD, a obećane su im i dividende za ulaganje u Polybius, što im je donijelo 25 mil. USD iako banka nikad nije bila osnovana.  Bili su čak objavili i priopćenje za javnost, u kojem su tvrdili kako je javnom ponudom tokena prikupljeno više od šest milijuna USD za pokretanje Polybiusa.

S novcem koji bi dobili u jednom trenutku podmirili bi potraživanja ranijih investitora, a dobar dio zadržali za sebe. Kako bi oprali tako stečena sredstva koristili su mrežu tvrtki bez zaposlenika i imovine, bankovnih računa, pružatelja usluga virtualne imovine i digitalnih novčanika, preko kojih su kupili barem 75 nekretnina i luksuznih automobila.

U zajedničkoj estonsko-američkoj istrazi jedne od najvećih prijevara u povijesti te baltičke države sudjelovalo je sto osoba.  Potapenko i Turogin su ispitani pred sudom u glavnom gradu Estonije Tallinnu. Zadržani su u pritvoru zbog mogućeg izručenja SAD-u.

Kako je objavilo američko Ministarstvo pravosuđa, a prenosi BBC, dvojac je optužen za prijevaru i pranje novca, za što u Sjedinjenim Državama mogu dobiti do 20 godina zatvora svaki.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.