Logo
Ispiši ovu stranicu

Osnivačica Theranosa osuđena na više od 11 godina zatvora Istaknuto

Osnivačica Theranosa osuđena na više od 11 godina zatvora

Nakon što je u siječnju 2022. po završetku tromjesečnog suđenja proglašena krivom, Elizabeth Holmes dobila je i kaznu za prijevaru pacijenata, liječnika i investitora.

Danas 38-godišnja Holmes, koja je trenutno u drugom stanju, u suzama je sudu rekla kako osjeća duboku bol zbog onih koje je prijevarom zavarala i kako je "poražena vlastitim manama".

Očekuje se kako će uložiti žalbu na presudu suda američke savezne države Kalifornije. Na odsluženju zatvorske kazne mora se pojaviti 27. travnja 2023. godine.

Sud je također ocijenio kako je nanijela 121 milijun američkih dolara gubitaka inestitorima. Koliko će im morati vratiti bit će određeno naknadno.

Neuspjeh prihvatljiv, prijevara nije

Holmes je osnovala i vodila Theranos, startup koji je trebao donijeti revoluciju u području krvnih pretraga i dijagnosticiranju bolesti.

Theranos je pokrenula s 19 godina, nakon što je odustala od studija pri Sveučilištu Stanford. U jednom je trenutku, prema procjenama, vrijedio devet milijardi USD, a Holmes su smatrali najmlađom milijarderkom koja je to postigla vlastitim radom.

Tužitelji su tvrdili kako je svjesno i namjerno zavaravala liječnike i pacijente o stroju Edison, glavnom proizvodu Theranosa, za koji je tvrdila kako može otkriti rak, dijabetes i druge bolesti koristeći tek nekoliko kapi krvi. S druge strane, investitorima je daleko preuveličala koliko dobro Theranos posluje.

Bila je zatražena kazna od 15 godina zatvora i 800 milijuna USD odštete. Obrana je tvrdila kako je imala dobre namjere i pokušala pomoći ljudima te predložila kaznu od 18 mjeseci kućnog pritvora.

Porota ju je proglasila krivom po četiri točke optužnice, za što je mogla dobiti maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina. Oslobodili su ju za još četiri, dok se oko preostale tri nisu mogli složiti, piše BBC.

Sud je u presudi Holmes nazvao briljantnom poduzetnicom i poručio joj kako je neuspjeh prihvatljiv, ali prijevara nije.

Presuda je upozorenje poduzetnicima i direktorima u Silicijskoj dolini i drugdje kako će snositi posljedice za zavaravanje investitora i korisnika, naročito kad je riječ o uređajima i uslugama vezanim uz zdravstvenu skrb i usluge.

Osim Holmes, zbog prijevare s Theranosom optužen je bio i njen bivši poslovni partner i ljubavnik Ramesh "Sunny" Balwani. On je također proglašen krivim za prijevaru. Presuda bi trebala biti objavljena tijekom prosinca.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.