Logo
Ispiši ovu stranicu

VIDI.edu: Kako izgleda idealan IT diplomant? Istaknuto

VIDI.edu: Kako izgleda idealan IT diplomant?

Duga tradicija Vidi.EDU posebnog priloga daje nam privilegiju introspekcije i osvrta na trendove koji se nameću svake godine. Na prvi pogled nije se mnogo toga promijenilo u općenitim kretanjima.

Velika potražnja za IT i tehnološkim stručnjacima jedan je od razloga pokretanja ovog uspješnog projekta u kojem budućim studentima predstavljamo ono najbolje u tech obrazovanju što je dostupno u Hrvatskoj.
Brojke potkrepljuju tu kontinuiranu jagmu za IT kadrom, pa smo još prije pet godina pisali o stotinama tisuća potrebitih IT-jevaca diljem Europe. Taj trend se nastavlja pa su u trećem kvartalu 2021. godine u EU oglasi za posao u IT sektoru činili 19% svih oglasa. Kao da se ništa nije promijenilo ni na domaćem tržištu gdje je potražnja isto tako velika.

Slika 7


Ipak, dogodile su se neke suštinske promjene. Pandemija je ubrzala proces digitalne transformacije i ona je sada sveobuhvatna te pretvara mnogobrojne „obične“ tvrtke u tehnološke, pri čemu su najočitiji primjer banke. Drugi snažan trend predstavlja velik rast hrvatskog IT i tehnološkog sektora koji sada rađa velike globalne tvrtke jednoroge. Takav uspjeh doveo je do situacije u kojoj svi diplomanti hrvatskih IT fakulteta i učilišta više nisu dovoljni da bi pokrili apetite. Od pridruživanja Europskoj uniji jasno je bilo da će se dogoditi i trend odljeva radne snage, pa je dio visokokvalificiranih IT-jevaca otišao za boljim ponudama u inozemstvo.

Kriza je prilika

Tvrtke se suočavaju s velikim izazovom kako ostati konkurentni i nabaviti nove kvalitetne kadrove. Za buduće studente to se nameće kao izvrsna prilika. Naravno, ništa nije garantirano te do cilja treba i stići, a put do lukrativne IT karijere ide kroz obrazovanje. U Hrvatskoj imamo vrlo cijenjene visokoškolske ustanove koje nude moderne IT i tech programe koji se usklađuju s potrebama tržišta rada. Svaki od fakulteta i učilišta ima neki svoj jedinstveni model i adut zbog kojeg bi baš njega studenti trebali odabrati za početak IT karijere.

Neki su fokusirani na jaku osnovu u temeljnim znanjima i na znanstvena istraživanja, dok drugi stavljaju velik fokus na stručne prakse i suradnju s jakim domaćim tvrtkama. Postoje i novi atraktivni studijski programi koji pokrivaju novonastale tehnologije i zanimanja. Teško je uprijeti prstom i reći što je najbolje, a na to je uostalom i nemoguće ukazati a da se pritom odnosi na sve. Kako smo svi različiti, tako i budući studenti mogu prema svojim preferencijama i željama odabrati najbolji studij koji nudi kompetencije i način studiranja po mjeri. Na narednim stranicama napravili smo pregled najatraktivnijih IT i tehnoloških fakulteta i učilišta, njihovih studijskih programa i komparativnih prednosti iz kojih svaki budući student može naći onaj X-faktor koji će prevagnuti u odabiru.

jeswin thomas e9AWyenYxws unsplash

Da bismo vam olakšali odabir, obratili smo se IT tvrtkama i iz njihove perspektive sagledali potrebe tržišta rada, znanja i kompetencija. Isto tako istražili smo koji su to aktualni trendovi u IT-u. Trendove i mišljenja vodećih IT tvrtki možete preklopiti s ponudom IT fakulteta i učilišta te sami donijeti zaključak koliko su atraktivni programi koje oni nude. Među trendovima već dulji niz godina jedno od centralnih mjesta zauzima umjetna inteligencija i strojno učenje.

Iako je ovo vrlo opširan pojam koji uključuje sve od pametnih kamera na smartphone uređajima do predikcijskih modela za pandemiju, postoje ipak trendovi koji su trenutačno aktualni. Pouzdanost i sigurnost inteligentnih autonomnih sustava, AI za digitalnu proizvodnju te daljnji fokus na strojno učenje neki su od najznačajnijih kretanja. Postanete li stručnjak u ovom području, mogući poslovi koji vam se nude uključuju sljedeće: inženjer strojnog učenja, podatkovni znanstvenik, inženjer dubokog učenja, znanstvenik za AI i strojno učenje i mnogi drugi koji koriste algoritme i primjene umjetne inteligencije u svojim projektima.

Bioinformatika, cyber sigurnost...

Bioinformatika je multidisciplinarno područje koje spaja računalstvo i biologiju, a iza njega se kriju poslovi sekvencioniranja genetičkog materijala i razvoj metoda i softvera koji omogućuje napredne znanstvene radove na području biologije. Bioniformatičare trebaju farmaceutska industrija, klasične industrijske grane, zaštita okoliša i vladine institucije.

Cyber sigurnost postoji od samih početaka IT-a, a posebice od pojave širokopojasnog interneta među najtraženijim je zanimanjima. Sa svijetom koji se oslanja na cloud računalstvo, koristi društvene mreže i brojne komunikacijske alate te gomilu različitih uređaja za pristup internetu, a ova potreba samo se povećava. S obzirom na nadirući trend digitalne transformacije, sve industrije trebaju znatna ulaganja u sigurnost, a među njima se ističu zdravstvene te financijske ustanove, kao i sve ostale tvrtke koje imaju digitalne usluge.

slika5

Robotika je također dugo sa nama, no razvojem 5G mreža i IoT-a te umjetne inteligencije i ova grana se pomiče u novim smjerovima autonomnosti i bolje iskoristivosti robota. Kvantno računalstvo je nadirući trend koji prijeti zamjenom modernih superračunala još učinkovitijim strojevima. Zbog drugačijeg načina računanja i velikih kapaciteta, kvantno računalstvo ima potencijal rješavati kompleksne probleme koje superračunala ne mogu.

Edge computing još je jedna od grana koje doživljavaju strelovit rast, a temelji se na računalima koja rade u simbiozi s cloudom, no nalaze se na uređajima i imaju sposobnost računanja visokih performansi. Odličan primjer su autonomna vozila koja se zbog latencije ne mogu u potpunosti oslanjati na cloud, pa je potrebno učinkovito edge computing rješenje.

thisisengineering raeng hoivM01c vg unsplash

I dalje veliku ulogu u IT svijetu igraju big data, virtualna i proširena stvarnost, 5G i IoT. Gotovo je nemoguće predvidjeti na koji će se način IT sektor razvijati i koja će se sve zanimanja uskoro pojaviti. Zato je kod odabira fakulteta također izuzetno važno prepoznati razvoj vještina i znanja koja će omogućiti laku prilagodbu novim trendovima i usvajanje novih područja.

Aircash: Komunikacija i prihvaćanje feedbacka

Ivana Arambasic

Aircash je originalni hrvatski fintech projekt koji se odnedavno iz domaćih granica seli na strana tržišta poput Austrije. S obzirom na to da se radi o inovativnoj aplikaciji i proizvodu, za položaj na vrhu u kompetitivnom fintech sektoru potrebni su top stručnjaci. Zato smo porazgovarali s Ivanom Arambašić, voditeljicom ICT operacija u Aircashu, oko suradnje s akademskim institucijama i onome što od mladih diplomanata očekuju u ovoj istaknutoj tech tvrtki.

„Sjajnu suradnju imamo sa FER-om, s kojim radimo na različitim projektima, poput projekta Sustava za otkrivanje zlonamjernih elektroničkih platnih transakcija zasnovanom na strojnom učenju.
Ponosni smo i na suradnje sa Tehničkim veleučilištem u Zagrebu, Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, kao i sa Zagrebačkom školom ekonomije i managementa, gdje smo česti sudionici na konferencijama, predavanjima, a također podržavamo i njihove studentske udruge.

Važno nam je i Veleučilište u Virovitici, na kojemu je i naša podružnica studentima na dnevnoj bazi na raspolaganju za savjet ili pomoć. Također smo polaznicima Veleučilišta omogućili odrađivanje studentske prakse u Aircashu, a sudjelujemo i u izvođenju nastave kao vanjski suradnici i gostujući predavači“, rekla nam je Arambašić.

Zanimalo nas je i kako među nadolazećim kandidatima u Aircashu prepoznaju najbolje potencijale.

„Potencijal među mladim kandidatima prepoznajemo prije svega iz želje i motivacije – želje za stjecanjem iskustva rada u industriji u kojoj vide svoju karijeru ili koje ih može usmjeriti. Vrlo brzo se može prepoznati njihov način razmišljanja, njihova želja i volja da nauče više od onoga što je obavezno gradivo za dobivanje diplome.

Mlade ljude koji su na praksi u Aircashu potičemo na kreativno razmišljanje, istraživanje novih tehnologija i sl. Vrlo brzo imaju priliku vidjeti rezultate svog rada razvijajući nove funkcionalnosti Aircash fintech platforme zajedno s našim razvojnim timom“, pojasnila nam je Arambašić što od mladih kandidata očekuju u Aircashu.

Studenti u Aircashu već kroz prakse proširuju znanja dobivena na fakultetu. U hrvatskom se fintechu uče rješavanju problema, imaju uvid u stvarne korisnike i zahtjeve te uče stvarati nove vrijednosti.
„Vještine komunikacije, rada u timu, primanje i davanje feedbacka ono je što je ključno koliko i tehnička znanja dobivena formalnim obrazovanjem. Poslovna izloženost donosi im nezamjenjivo iskustvo“, zaključila je voditeljica ICT operacija Ivana Arambašić.

Sofascore: Uočavanje problema i predlaganje rješenja

Josip Stuhli veća slika

Pratite li barem malo sport, velika je vjerojatnost da ste se susreli s proizvodima Sofascorea, tvrtke koja se bavi podacima u sportu te nudi rezultate uživo na webu i u mobilnoj aplikaciji. Digitalni proizvodi Sofascora dostupni su na više od 30 jezika, a da se postane dio tima od 150 zaposlenika potrebne su kvalitetne kompetencije, kako nam je otkrio i CTO kompanije Josip Stuhli.

„Od visokoobrazovanih osoba bez prethodnog radnog iskustva, prije svega, tražimo sposobnost kritičkog razmišljanja. U okviru studijskog obrazovanja studenti se upoznaju s velikom količinom činjenica i informacija koje je potrebno znati primijeniti na probleme u stvarnom životu. Da bi se problem uopće mogao uočiti, potrebno je neprestano propitkivati vlastita rješenja, ali i rješenja drugih oko sebe. Iduća stvar, a koja je povezana s prethodnim, jest sposobnost rješavanja kompleksnih problema. U trenutku kada se problem uoči, važno je ponuditi ispravno i dugoročno održivo rješenje. Na studiju se studenti upoznaju s raznim metodologijama, algoritmima i drugim “kuharicama”, ali za problem koji se rješava postoji možda baš najprikladnije rješenje. Ova dva svojstva kod studenata su nam najvažnija: uočavanje problema i predlaganje prikladnih rješenja.

S obzirom na to da smo tvrtka koji svoj posao obavlja u računalnoj domeni, dobro poznavanje barem jednog programskog jezika jest nužno. Naime, da bi osoba do kraja pokazala rješenje prepoznatog problema, ona mora moći, u programskom jeziku u kojem se najbolje snalazi, demonstrirati rješenje na računalu.“
Stuhli nadalje vidi svijet u kojemu živimo kao mjesto ovisno o tehnologiji s kojom mlađi naraštaji žive od rođenja. U tom kontekstu u visokom bi obrazovanju rado vidio više zastupljenu znanost o podacima, mrežama te računalnoj sigurnosti koji su deficitarni na svjetskom tržištu rada.

„Budući inženjeri trebali bi biti opremljeni znanjima koja podupiru infrastrukturu velike količine podataka, a opet biti sposobni razmišljati o rješenjima koja konzumiraju manju količinu električne energije ili memorije“, zaključio je CTO Sofascorea.Među brojnim oglasima za posao često se nalaze i oni za Sofascore, pa nas je zanimalo kako oni prepoznaju potencijal u kandidatima.
„Prva stvar koju pokušavamo uočiti kod mlađih kandidata jest pozitivna energija, motivacija i optimizam.

Izuzetno nam je važno da firmu oplemenjujemo optimističnim i motiviranim mlađim inženjerima. Obično nekoliko puta razgovaramo s kandidatom, prije odluke o ponudi posla. U razgovorima nastojimo vidjeti kako kandidat razmišlja kada se pred njega stavi neki neočekivan problem ili kako bi postupio u slučaju nekog dobro poznatog problema. Upravo u tim situacijama prepoznajemo inženjerski način razmišljanja i pristup rješavanju problema“, pojasnio je Stuhli put do kvalitetnog novog kolege.

Tvrtka aktivno surađuje s akademskom zajednicom, a podatkovne analize potrebne za svakodnevni posao u Sofascoreu odlična su podloga za završne radove. Takve su suradnje ostvarene već na domaćim i stranim fakultetima. Tvrtka provodi i Sofascore akademiju već dugi niz godina gdje u trajanju od jednog semestra inženjeri zainteresiranim studentima prenose znanja i iskustva iz stvarnog svijeta.
„Akademiju nastavljamo i dalje održavati jer dobivamo vrlo pozitivne komentare. Trenutno održavamo backend, frontend, Android te iOS akademiju, a planiramo pokrenuti akademiju podatkovne znanosti te akademiju za upravljanje kakvoćom (QA). Kao šlag na tortu, surađujemo i s visokom akademskom zajednicom (doktorandi ili profesori) na multidisciplinarnim projektima poput ocjene igrača“, zaključio je na kraju Stuhli, CTO uspješne hrvatske sportsko-tehnološke tvrtke Sofascore.

Što nude najatraktivniji hrvatski tech studiji možete pogledati na ovim poveznicama:

ASPIRA  •  EFZG  •  FER  •  FERIT  •  FOI  •  RIT Croatia

Koja atraktivna zanimanja diplomantima nude tri prestižne hrvatske tvrtke pogledajte na ovim poveznicama:

KONČAR-DIGITAL  •  MANOR SOFTWARE HRVATSKA  • FINA

 

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.