Logo
Ispiši ovu stranicu

Philips loše poslovao, otpušta četiri tisuće zaposlenih Istaknuto

Philips loše poslovao, otpušta četiri tisuće zaposlenih

Philips će nakon loših poslovnih rezultata za treći kvartal 2022. godine otpustiti oko pet posto ukupnog broja zaposlenih na globalnoj razini.

Do tisuća otkaza dolazi nakon što je tijekom trećeg tromjesječja 2022. godine zabilježen pad prodaje, a nizozemski proizvođač je bio prisiljen i na povlačenje velike količine proizvoda.

Tržišna vrijednost Philipsa pala je od početka godine do sada za oko 70 posto, odnosno 30 milijardi eura.

Novi glavni izvršni direktor te tvrtke Roy Jakobs, koji je preuzeo njeno kormilo prije tek kojih tjedan dana, istaknuo je kako se zadnjih pet kvartala nose s padom prodaje i zarade.

Kobno povlačenje respiratora

No, u tri mjeseca od lipnja do rujna također su zabilježili i gubitak od 1,3 mlrd. eura, zbog povlačenja proizvoda kojim se bavi odjel Sleep & Respiratory Care.

Riječ je o 5,5 milijuna respiratora koje se koristi za liječenje apneje u snu. Sporna je bila pjena ugrađena u njih, za koju se sumnja kako bi mogla postati otrovnom. Najava povlačenja s tržišta stigla je tijekom lipnja ove godine.

Stoga je Jakobs odlučio srezati troškove tako što će podijeliti oko četiri tisuće otkaza, iako tvrdi i kako time namjerava organizacijski ustroj Philipsa učiniti jednostavnijim.

Najviše će radnika ostati bez posla u Sjedinjenim Državama i Nizozemskoj, u odjelima koji su najviše podbacili s prodajom. Reorganizacija bi trebala koštati oko 300 milijuna eura, što će biti raspoređeno na nekoliko nadolazećih kvartala.

Philips je 2021. godine zapošljavao 78 tisuća ljudi diljem svijeta. Trenutno pregovaraju s američkim Ministarstvom pravosuđa o nagodbi nakon povlačenja uređaja s tržišta.

Prodaja je u prošlom kvartalu pala za šest posto, na 4,3 mlrd. eura, zbog većih problema s lancima opskrbe nego što se očekivalo. To uključuje nestašice pojedinih komponenti poput čipova, kao i neočekivane obustave dostupnosti, piše Yahoo Finance.

Ne očekuje se kako će situacija u tom pogledu biti olakšana do kraja ove godine.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.