Logo
Ispiši ovu stranicu

SAP-ovi prihodi rastu, zarada je u padu Istaknuto

SAP-ovi prihodi rastu, zarada je u padu

Proizvođač poslovnog softvera SAP zabilježio je tijekom trećeg tromjesječja 2022. godine rast prihoda brži od očekivanog.

Ali, SAP-ova zarada je i dalje u padu zbog nižeg prinosa od softverskih licenci (pad sa 657 milijuna na 406 mil. eura), kao i ulaganja u nastavak rasta.

Ukupni prihodi njemačkog softverskog diva narasli su za pet posto, na 7,84 milijardi eura. Očekivalo se kako će dosegnuti 7,62 mlrd. eura.

Zaokret prema cloudu

Operativni profit bio je 2,09 mlrd. eura, što je za osam posto manje kad se uzme u obzir prilagodba tečajnim razlikama. Operativna marža također je bila u silaznoj putanju, s 30,7 na 26,7 posto. Zarada po dionici bila je nešto manja od očekivanja - 1,12 umjesto 1,25 eura.

Najveći porast prihoda donijelo je poslovanje u računalnom oblaku, koje je bilo za 38 posto veće (skok s 2,39 mlrd. na 3,29 mlrd eura).

Kako je rekao SAP-ov šef financija Luka Mucić, poslovanje te tvrtke u cloudu raslo je u svim regijama u kojma je prisutna, pri čemu su predvodila tržišta Sjedinjenih Država i Njemačke, a istaknuli su se i Brazil, Kina, Indija te Švicarska.

U SAP-u nisu promijenili prognozu za cijelu ovu godinu, prema kojoj bi njihov operativni profit trebao iznositi između 7,6 i 7,9 mlrd. eura. Doduše, to je predviđanje iz srpnja ove godine. Ranije su očekivali kako bi operativna zarada mogla biti između 7,8 i 8,25 mlrd. eura, piše Reuters.

Softverske licence nekad su donosile najveći dio SAP-ovih prihoda. No, već neko vrijeme prisutan je zaokret prema pružanju usluga u cloudu uz pretplatu, koji bi trebao omogućiti veću i lakše predvidivu zaradu.

Što se 2023. godine tiče, nadaju se kako će uspjeti ostvariti dvoznamenkasti rast prihoda, iako su upozorili kako bi mogli korigirati prognoze tijekom nadolazećih kvartala zbog snažnog rasta poslovanja vezanog uz računalstvo u oblaku i povoljna kretanja tečanja, piše Market Watch.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.