Logo
Ispiši ovu stranicu

Kraj drame na pomolu? Toshiba bi mogla biti preuzeta za 19 mlrd. USD Istaknuto

Kraj drame na pomolu? Toshiba bi mogla biti preuzeta za 19 mlrd. USD

Skupina japanskih investitora razmatra mogućnost akvizicije Toshibe za 19 milijardi američkih dolara.

Vrijednost dionica te tvrtke porasla je nakon objave vijesti kako je konzorcij predvođen tvrtkom Japan Industrial Partners, u kojem je i tvrtka Chubu Electric Power Co, dobio preferirani status u drugom krugu predavanja ponuda.

Dođe li do ovog preuzimanja, vjerojatno će iz vlasništva Toshibe biti izgurani inozemni dioničari aktivisti, čime će biti okončano višegodišnje razdoblje napetosti.

Dva glavna igrača u utrci

Naime, tu tvrtku već dulje vrijeme potresaju skandali vezani uz knjigovodstvo i upravljanje. Pokušaji promjene u vođenju poslovanja zadnjih su godina u sjeni nesuglasica i sukoba uprave s brojnim aktivistički nastrojenim dioničarima.

Zasad nije jasno koliko ozbiljnih ponuda za preuzimanje Toshiba trenutno ima na stolu. Pretpostavlja se kako utrku predvode već spomenuti Japan Industrial Partners i Japan Investment Corp., tvrtka s podrškom japanske države, piše Reuters.

Te su dvije tvrtke ranije zajednički nastojale preuzeti Toshibu, ali su se u međuvremenu razišle i sad to nastoje postići svaka za sebe. Japan Investment je pregovarao s tvrtkom Bain Capital, jednim od rijetkih inozemnih fondova koji su prošli prvi krug nadmetanja.

Toshiba je u sklopu plana strateškog restrukturiranja trebala biti podijeljena u tri zasebne tvrtke. Ali, taj je plan doveden u pitanje nakon što je dotadašnji glavni izvršni direktor Toshibe Satoshi Tsunakawa iznenada dao ostavku.

Nedugo zatim pojavila su se nagađanja kako bi japanski konglomerat mogao biti delistiran s javnog tržišta kapitala. Krajem lipnja aktivistički hedge fondovi uspjeli su izboriti postavljanje dva nova, njima sklona člana nadzornog odbora.

Tada je bilo govora o ukupno deset ponuda za preuzimanje Toshibe. No, taj je broj dosad sigurno sveden na ne više od dvije ili tri.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.