Logo
Ispiši ovu stranicu

Amazon će uložiti više od milijardu eura u električne kamione za Europu Istaknuto

Amazon će uložiti više od milijardu eura u električne kamione za Europu

Amazon će uložiti više od milijardu eura u europske električne kamione.

Investicija će biti raspoređena na narednih pet godina i pokrit će nabavku veće broja električnihe kamiona te izgradnju središta za pakiranja s niskom emisijom stakleničkih plinova, što bi trebalo pomoći u ostvarivanju ugljične neutralnosti.

U Amazonu također tvrde kako će ju iskoristiti za poticanje inovativnosti u transportnoj industriji i gradnje više javno dostupne infrastrukture za električna vozila.

Trostruko veća električna flota

Cilj im je do 2025. godine više nego utrostručiti flotu električnih vozila u Europi, s tri na više od deset tisuća. Nisu naveli koliki postotak flote na Starom kontinentu danas je električan, tek kako je spomenutih tri tisuće isporučilo više od sto milijuna paketa tijekom 2021. godine.

U planu je i kupovina više od 1.500 težih električnih vozila, koja će biti korištena za isporuke do središta za pakiranje. Od toga će ih barem 700 nabaviti u Velikoj Britanji, a 800 u državama Europske unije.

Više startupova nastoji na tržište izbaciti nove modele električnih kombija i kamiona. U tome im se sve češće pridružuju veliki igrači automobilske industrije, poput General Motorsa i Forda.

Amazonova najveća narudžba dosad bila je od Riviana, koji im treba isporučiti 100 tisuća vozila do 2025. U tu su tvrtku uložili 700 milijuna američkih dolara 2019. Navodno će Rivian u suradnji s Mercedesom početi izrađivati električne kamione za europsko tržište.
No, u Amazonu planiraju naručiti električna vozila i od Mercedes-Benza, Lion Electrica i Volva.

Također namjeravaju investirati u razvoj svoje europske mreže za mikro mobilnost, na više od 20 gradova. Ta središta koriste kako bi upogonili nove metode isporuke, među kojima su električni teretni bicikli i dostava pješke.

Amazon želi do 2040. biti ugljično neutralna tvrtka, piše Reuters.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.