Logo
Ispiši ovu stranicu

Američke sankcije Kini poštedjet će Samsung Istaknuto

Američke sankcije Kini poštedjet će Samsung

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena namjerava poštedjeti Samsung i SK Hynix većine sankcija namijenjenih Kini.

Američko Ministarstvo trgovine planira uskoro uvesti nova ograničenja na izvoz tehnologija u Kinu.

Vjerojatno će uskratiti zahtjeve američkih tvrtki za isporukom opreme kineskim tvrtkama kao što su Yangtze Memory Technology Com (YMTC) i ChangXin Memory Technologies (CXMT) ukoliko proizvode napredne DRAM ili flash memorijske čipove.

Ali, zahtjevi za dozvolu prodaje opreme inozemnim tvrtkama koje proizvode memorijske čipove u Kini bit će razmatrani od slučaja do slučaja, što bi moglo značiti kako će pojedine tvrtke dobiti odobrenje za izvoz. Cilj je ne naškoditi tvrtkama koje nisu iz Kine, ali djeluju na području te države, piše Reuters.

Izravna konkurencija američkim tvrtkama

Ponajprije bi ta poruka trebala umiriti proizvođače čipova u američkoj saveznici Južnoj Koreji. Ipak, oni strahuju kako bi razmatranje svakog pojedinog slučaja moglo dovesti do natezanja s regulatornim agencijama oko toga koju isporuku odobriti, a koju ne.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu novuje seriju ograničenja opisalo kao znanstveno-tehnološki hegemonizam i optužilo Sjedinjene Države za korištenje tehnološke nadmoći kako bi osakatile i spriječile napredak zemalja u razvoju.

Osim DRAM, na popisu sankcija naći će se i NAND čipovi, koje se koristi za pohranu podataka. Bit će obuhvaćeni DRAM čipovi proizvedeni 18-nanometarskom ili naprednijom tehnologijom, NAND flash čipovi sa 128 ili više slojeva te logički čipovi proizvedeni 14-nanometarskom ili naprednijom tehnologijom.

Ako će navedena ograničenja doista i zaživjeti, bit će to prvi put da SAD kontrolira izvoz u Kinu na taj način, a da se to ne odnosi na specijalizirane vojne primjene.

Na udaru će se naći YMTC, izravni konkurent američkom Micronu i Western Digitalu, koji je već pod istragom američkih vlasti zbog prodaje čipova Huaweiju. Apple planira koristiti njihove čipove u pojedinim modelima pametnih telefona iPhone za kinesko tržište.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.