Logo
Ispiši ovu stranicu

Bivši šef sigurnosti Ubera kriv za hakerski upad i krađu podataka Istaknuto

Bivši šef sigurnosti Ubera kriv za hakerski upad i krađu podataka

Bivši šef sigurnosti Ubera Joe Sullivan proglašen je krivim za upad hakera u tu tvrtku i krađu velike količine podataka 2016. godine.

Porota je Sullivana proglasila krivim za ometanje istrage zbog toga što je hakerski upad zatajio nadležnoj regulatornoj agenciji Federal Trade Commission, koja je u to vrijeme istraživala Uberove mehanizme zaštite privatnosti, i prikrivanja kaznenog djela.

Tužitelji su tvrdili kako je hakerski upad prikrivao zbog toga što je bio uključen u njega. Pritom je tragove pokušao prikriti isplatom putem programa nagrade za otkrivanje sigurnosnih propusta, što je sve češća praksa i u drugim tvrtkama.

Otkupnine su uobičajena praksa

Slučaj je počeo tako što je stigla anonimna prijava sigurnosnog propusta pomoću kojeg su hakeri provalili u korisnički račun pri Amazonu i dočepali se nekriptiranih podataka više od 50 milijuna korisnika Ubera i 600 tisuća vozača. Počinitelji su kasnije otkriveni. Jedan od njih je svjedočio protiv Sullivana.

Odluka je donesena jednoglasno, nakon četiri dana vijećanja. Sud još nije odredio datum izricanja kazne. Sullivan se može žaliti na presudu.

Presuda je epilog dramatičnog slučaja u kojem se Sullivan, istaknuti stručnjak za računalnu sigurnost koji je radio za ured javnog tužiteljstva San Francisca, našao u sukobu s nekadašnjim kolegama iz državne službe. Osim za Uber, Sullivan je od dana kad je progonio hakere do danas radio za Facebook i Cloudflare.

U pet godina otkad je dobio otkaz u Uberu isplate iznuđivačima, uključujući i one koji su pokrali osjetljive podatke, postali su toliko čestom pojavom da su se pojedine tvrtke za računalnu sigurnost i osiguravajuće tvrtke specijalizirale za transakcije te vrste, piše Washington Post.

Agencija FBI službeno ne odobrava takvu praksu. Ali, objavili su kako neće progoniti osobe i tvrtke koje plate otkupninu ako se pritom ne ogriješe o zabranu plaćanja pojedinim kriminalnim skupinama bliskima ruskoj vladi.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.